Zwarte Piet

zwarte piet

Hoezo

Een sportverslaggeefster vroeg eens aan Ruud Gullit, “Ruud, voel jij je wel eens gediscrimineerd?” en had daarbij niet door dat dit nu juist de ergste vorm van discriminatie was. Namelijk, door de vraag te stellen suggereerde zij dat ze een reden zag waarom Ruud zich gediscrimineerd zou kunnen voelen. De vraag kwam bij haar op. Ruud had natuurlijk moeten zeggen, “hoezo zie jij daar aanleiding toe”, maar hij hield zich op de vlakte.

Verschil

Iets dergelijks speelt nu in Amsterdam. Er is weer eens een rel ontstaan met racisme en discriminatie als onderwerp. Eberhart van der Laan ligt onder vuur omdat hij vorig jaar de Sinterklaas intocht op the old fashion way liep passeren, compleet met Zwarte Pieten. De uiteindelijke bodemprocedure in de Amsterdamse rechtbank, aangespannen door een aantal mensen die wat tijd over hebben en graag in het nieuws willen, moet uitsluitsel geven of Zwarte Piet discriminerend is voor donkere mensen. “Mijn ideale Piet heeft blond haar en blauwe ogen”, zei  Frank King, de raadsman van de aanklagers, in Dit Is De Dag. “Wij vragen de rechter vast te stellen dat de huidige Piet niet kan. Hij roept emoties op over de slavernij en onderdrukking en ik begrijp heel goed dat mensen dat niet willen”, zei Frank. Frank begrijpt ‘dat mensen dat niet willen’ en denkt dus aan slavernij en onderdrukking als hij een Zwarte Piet ziet. Frank King ziet dus niet het verschil tussen Zwarte Piet en een donkere medemens. Heel gek zou ik zeggen als je goed naar Zwarte Piet kijkt. Welk kind wil er nou Sinterklaas zijn? Geen één, ze willen allemaal Zwarte Piet zijn.

Ik had er vorig jaar al eens een Meedenker aan gewaagd. Ik denk er nog steeds het zelfde over. Kinderfeest Frank, afblijven dus in je tabbert.

Geen Feest

Geen Feest