De Lockdown

De Veiligheidsraad

 

Je kon er op wachten en goed beschouwd heeft het allemaal veel te lang geduurd. Een sterke reactie van de Veiligheidsraad. Oorlog is tenslotte oorlog. Waar zijn ze als je ze nodig hebt. Over de hele wereld worstelen regeringen met het zelfde probleem, hoe lossen we de problemen op die door Covid19 worden veroorzaakt. Misschien een beetje laat, dat wel, maar toch nog net op tijd komt de Veiligheidsraad in beweging. Gek genoeg was het niet eens Covid19 wat de boel aan de gang zette, maar een aantal incidenten op een heel ander vlak. Zo was er een nachtdropping geweest, georganiseerd door een kinderopvang uit Luxemburg, waarbij een aantal twee jarigen nog steeds zoek zijn. De Nieuwjaarsduik in Scheveningen georganiseerd door de Hartstichting is ook niet goed afgelopen voor een aantal patiënten en de cursus leeuwen temmen was ook geen succes.

En nu is er Corona

Met de wetenschap dat elk land met hetzelfde probleem worstelt, maar ook dat elk land haar eigen oplossingen kiest, probeert de Veiligheidsraad nu wat structuur in de chaos te brengen. Cultuurverschillen hou je altijd, maar er zijn wel degelijk oplossingen die in grote lijnen hanteerbaar zijn voor de meest voorkomende problemen. Hoewel regeringen normaal gesproken zoeken naar oplossingen die binnen de eigen cultuur worden geaccepteerd, komen ze met Covid19 niet verder dan het hele land op slot gooien. Slaan ze in Azië al een doek voor hun mond als ze in het Mariot naar de ontbijtzaal lopen, dippen ze ’s avonds gezellig met z’n allen een vleermuisje. Geef ze een lockdown van maand en je hebt nauwelijks handhavers nodig, maar een eigen bordje op schoot, wordt het een ander verhaal. Een vriend werkte ooit voor een Europees sportconcern als product bewaker in de fabrieken van Seoul. Aan tafel met het personeel en directie kreeg hij een hamburger op zijn bord. Toen hij vroeg of in de gemeenschappelijke stoof op tafel wellicht een Golden Retriever pruttelde, gingen er wat oogjes op extra spleet en werd er zachtjes gegrinnikt. Hij was handig genoeg om vrolijk mee te smikkelen. Maar niet alleen in Azië hebben ze hun eigen bijzonderheden. In de rest van de wereld kunnen ze er ook wat van. Alle landen hun eigen waarheid en het schreeuwde om regie. En daar waren ze dan eindelijk, De Veiligheidsraad. Om het voor eens en altijd een keer goed te regelen is er een database gemaakt waar de hele wereld voor elk probleem de meest zinnige oplossing kan vinden. Snel en overzichtelijk. Het wordt langzaam uitgebreid en vertaald in 200 talen inclusief dialect. Opdat er nergens op de wereld ooit nog een probleem opdoemt dat niet onmiddellijk kan worden opgelost.

Oversteken.

Omdat de database op dit moment al zo omvangrijk is dat het ondoenlijk is om hem hier in z’n geheel af te drukken, beperk ik mij tot een heel korte impressie.

art. 389; Baby’s. Verstandig is het om bij de kleine baby’s goed op te letten als ze in het badje worden gestopt. Een hand onder het hoofdje verdiend aanbeveling.

art. 623: Oversteken. Tot een jaar of 7 is het verstandig bij het oversteken van drukke wegen de kinderen te begeleiden en de hele kleintjes misschien een handje te geven.

art.1240: Zwemmen. De veiligheidsraad adviseert om alleen te gaan zwemmen in water waar u kunt staan, tenzij u bent opgeleid en zich zonder hulpmiddelen kunt redden. Het is dus niet nodig om zwembandjes te dragen als u kunt zwemmen in dieper water. Daar zal ook niet op worden gehandhaafd.

art. 1652: Covid19/Corona. Bij het gevaarlijke Corona virus is het van belang om zo snel mogelijk de kwetsbare groep ouderen te isoleren en als het kan te vaccineren. Ventilatie is van groot belang. Het keihard in het gezicht hoesten van deze groep wordt niet geadviseerd. Mensen boven de tachtig wordt aangeraden de Dance Events en erotische massagesalons even niet te bezoeken. Het gezonde verstand wordt in dit geval van een ieder verlangd. Als de oudere medemens zich niet op zijn of haar gemak voelt in een bepaalde situatie, is dat voldoende reden deze plaatsen te mijden.

art. 1678: Bevroren water. Bij het betreden van een op het oog begaanbare ijsvloer op sloten en plassen, moet er rekening mee worden gehouden dat het mogelijk niet sterk genoeg is om u te kunnen dragen. Een voorbij waggelende eend biedt hierbij geen zekerheid.

art. 2078: Verkeer. Indien u uit een land komt waar men gewend is aan de linker kant van de weg te rijden, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, en u komt met de auto, fiets, motor, handkar, of ander vervoermiddel aan op het vaste land van Europa, probeer dan zo snel mogelijk rechts te rijden.

art. 3019: Pistoolschieten. In de regelementen voor pistoolschieten is extra opgenomen dat de minimum leeftijd van 4 jaar wordt verhoogd naar 18. Ook kunnen vanaf nu geen blinden zich meer inschrijven.