De klas van 2062
Goede morgen allemaal, welkom in de collegezaal van het Ichtus. Pakken jullie allemaal even je geschiedenisboek ‘De vroege 21ste Eeuw’ op pagina 54, Het Nieuwe Winkelen. Fijn trouwens dat we weer boeken hebben. Als jullie het thuis hebben doorgelezen zijn er misschien al vragen en anders lopen we er nog even doorheen.
Tussen het jaar 2000 en 2025 hadden we in Nederland webwinkels. Er waren toen professoren die dachten dat alle boodschappen en pakjes voortaan thuis zouden worden afgeleverd door bezorgdiensten. Dat kon natuurlijk helemaal niet maar toch duurde het nog tot 2018 tot er langzaam een stroming op gang kwam die de onzinnigheid er van inzag. Nu hebben jullie allemaal met wiskunde geleerd dat er een grens zit aan wat er aan massa in een ruimte past en dat dat niet oneindig is, zonder dat dat allerlei problemen met zich mee brengt. Gek genoeg waren er zelfs ministers die er van overtuigd waren geraakt dat dit de toekomst was en werden er wetten gemaakt die nog meer ruimte boden aan deze zgn. webwinkels. “Ja Roos”? “Werden die webwinkels dan door niemand gecontroleerd en hoe kwamen ze aan hun spullen?” Goeie vraag Roos. Het klopt dat er nauwelijks controle was en de leveranciers waren allemaal bang dat een ander bedrijf succesvoller zou worden op het internet en verkochten daarom aan iedereen, met een mooie webshop, hun spullen.
Regelgeving komt altijd na innovatie. Eerst wordt er iets bedacht, ontwikkeld en geproduceerd en daarna gaan we pas aan de slag met de regels. Voor producten en medicijnen was dat allang goed geregeld en misschien soms wel een beetje te goed of oneerlijk, kan ook. Als bijvoorbeeld in het ene land iets wel mag en in het andere niet. Vaak is de grootte, lees macht, van het land van invloed op de regels. De puls-vissers weten er alles van. Soms echter heeft men niet of nauwelijks iets geregeld of liet men het in z’n geheel over aan de markt. Voor het online winkelen bijvoorbeeld valt nog heel veel te regelen.
“Vragen?” Kick, wat is je vraag?
“Nu heb je maar een paar webshops, maar waren er vroeger meer dan?”
Ja, vroeger had je duizenden webshops die allemaal een klein graantje wilde meepikken en elkaar beconcurreerde met gratis bezorging en allerlei voordelen. Veel mensen op kantoor die allemaal bezig waren de klant zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het was een hele bedrijfstak van online marketing die nu niet meer bestaat. Nu heb je alleen nog Amazon en Ali-Baba en die hebben alle webshops in de jaren 20-30 opgegeten en zijn daardoor zo groot en machtig geworden dat er bijna geen kleintjes meer over zijn. Er was niets meer mee te verdienen. De grootste oorzaak was de pandemie van 2020 waar veel mensen ziek van werden en thuis moesten blijven. Veel winkels gingen toen failliet en ook veel van de kleine webshops hadden geen bestaansrecht meer. Ook voor de supermarkten kwam toen het besef dat er iets moest veranderen en daarom kunnen nu alleen nog de ouderen en gehandicapten gebruik maken van het online boodschappen doen.
“Daar wilde ik het vandaag bij laten, kijken jullie vast even naar de hoofdstukken 6 t/m 9. De Amsterdamse opstand van 2025, Het opheffen van de Europese Unie in 2029, De kolonisatie van Afrika en De Wet Versobering alle Godsdiensten van 2034. Allemaal heel boeiende onderwerpen, succes en ik wens alle 150 aanwezigen een fijne dag”.