GZ : G = EG

EG onder de één

Het was geen alledaags gezicht, de paniekerige reactie van een vooraanstaand lid van het OMT en nog wel op NPO1. Covid19 zorgde er al langer voor dat de Geluks Coëfficiënt, zeg maar de GC, van alle leden van het team aan het dalen was. Maar nu waren de waarden bij enkelen dicht bij de één gekomen. Het was tijd om hard in te grijpen. De GZ was voor de meeste leden nog wel redelijk op niveau, maar de G ging heel hard omhoog. De onenigheid binnen het team over de te nemen maatregelen was de reden dat voor sommigen de G nog verder omhoog ging. Het voorstel dat er niet meer over de G moest worden gesproken en dat men zich extra op de GZ moest richten, werd met algemene stemmen aangenomen. Uitjes, etentjes en om beurten bij de praatprogramma’s aanschuiven moest de persoonlijke EG positief kunnen beïnvloeden.

Omtoveren

Over het plan om de economie mee te nemen in de aanpak van de pandemie moest men zich nog even verdiepen. Bij sommige deskundigen, die waren geraadpleegd, was de EG ook gevaarlijk aan het dalen en er was daardoor weinig bereidheid meer om de vingers te branden. Het plan om de evenementenbranche te vragen om, samen met de middelbare scholen en universiteiten, alle congrescentra om te toveren tot collegezalen werd als ‘iets voor gekkies’ afgedaan. Niemand bij het OMT zag hoe het EG met zo’n maatregel zou kunnen stijgen. Sterker nog de G zou wel eens groter kunnen worden. Over dat ook alle bedrijven in de periferie van de evenementenindustrie, zoals catering, beveiliging, standbouw etc, zouden kunnen profiteren, werd die middag niet meer gesproken.

Hoewel het na acht maanden pandemie steeds duidelijker was geworden dat kleine niet geventileerde ruimtes de grootste besmettingshaarden vormden, bleef men omwille van het Eigen Geluk stevig vasthouden aan anderhalve meter maatregel. De Geluks Coëfficiënt kon alleen omhoog als de het toegenomen Gedoe niet groter werd dan de Geen Zorgen van de leden.

Gelukkig was de ernst van de situatie bij alle leden van het team in hoge mate duidelijk.

Voor de duidelijkheid. GZ staat voor Geen Zorgen. G staat voor Gedoe en EG staat voor Eigen Geluk.