Relax met Robin

imagesCA571EQS

 

Je hebt dat vervelende gevoel, je bent minder waard, je bent te dik, je hebt dyslexie, je bént dyslect, je bent mislukt, je hebt een oude kop, je bent gespannen, een stresskip, je hebt wel idealen maar er is niets van terecht gekomen, je denkt negatief over jezelf, je ligt ’s nachts te piekeren? Kortom, je bent nutteloos, onzeker en angstig.

Herken je dit?

Nou ikke niet hoor, want ik heb afgelopen zaterdag een hele dag NLP cursus gehad van Robin Stevens. Op deze dag heeft hij een groepje van ongeveer 25 geïnteresseerden wegwijs gemaakt in de principes van NLP. Neuro Linguïstisch Programmeren. Een vorm van Euro incasseren; Met een cursusgeld van €117,- kom ik op pakweg €3000 verdiensten voor een dag presenteren. Wat ik bepaald niet misselijk vind. Na afloop is er alvast één die heel tevreden naar huis zal gaan. Show me the money.
In Jerry Maguire speelt Tom Cruise een coach met issues. Op het moment dat ik te laat binnenkom, iedereen zat al, zie ik hem staan. Robin heeft echt iets van hem weg. Ik hoor een mooi verhaal, gelardeerd met sprekende voorbeelden en herkenbare inzichten. Het kleine zaaltje hangt aan zijn lippen en doet enthousiast mee met de oefeningen en opdrachten. De airco zoemt en geeft een koele droge lucht. In een notendop verwoord, gaat het bij NLP om positief denken, ontspanningsoefeningen doen en anders omgaan met je negatieve gevoelens. Ook gaat het over hoe je contact maakt door de taal van de ander te leren spreken of zijn houding in verschillende vormen over te nemen.
Meegenomen word je in deze gedachteontspanningsoefening; Je voelt je slecht over iets; ga dan ontspannen zitten, maak een vuist en ga terug naar een moment dat je je goed voelde; denk aan wat je zag, wat je hoorde en hoe jij je voelde; en zeg dan tegen jezelf, relàààx, relèeeeeehhhhhxxx Dit is dus een anker, legt Robin uit.

De dag begint al goed

Stel je bent te dik, je kijkt ’s ochtends in de spiegel en zeg dan tegen jezelf met je meest sexy stem; Oehhh, wat ben ik dik. Volgens NLP helpt dat om op een andere manier naar jezelf te kijken. Bij negatieve gedachten geeft hij een ander voorbeeld; Je denkt aan hem of haar; waar zit dat in je lijf? Welke kant draait de prikkel? Maak hem rood, daarna blauw en maak hem draaiend in de tegenovergestelde richting groen. Neutraal dus. Daarna ga je rustig zitten, maak jouw ‘anker’ en zeg tegen jezelf…relax. Niet onbelangrijk is dat je niet angstig bént, maar angstig doet, wat nogal wat uitmaakt als je het wil veranderen. Ook moet je negatieve ervaringen niet gebruiken als excuus om niets te hoeven doen aan je situatie. Hij vervolgt met een oefening met de ogen dicht; Droom zo beeldend mogelijk over waar je over dertig jaar wilt zijn en maak stappenplannen. Bijvoorbeeld €10 per dag opzij leggen is een Porsche kopen over 30 jaar.

Dromen

In een ideale NLP wereld streeft iedereen zijn eigen dromen na. Negatief zijn bestaat niet meer. Als iedereen zo is, voelt iedereen zich goed. Een negatieve ervaring wordt geneutraliseerd. Dus als ik een verschoppeling zie die mij een negatief gevoel geeft, neutraliseer ik hem in mijn gedachten door het groen te maken. Ik ‘anker’ positief en geniet relaxend verder van het mooie weer, de fluitende vogeltjes en van de prachtige omgeving. De bedelaar zou verdikke ook maar eens het positieve kunnen inzien van zijn bestaan; De zon schijnt, hij hoeft niet te werken en ook hij heeft die schitterende omgeving. Nou ja, als iedereen zo reageert hoef je geen dagdromer te zijn om te bedenken dat de wereld er niet beter op zal worden met meer van deze Robinnen.

 Kim en Jonno

Het negeren van iets dat negatief is, heeft voor Robin persoonlijk de nodige gevolgen gehad. Hij heeft mensen moeten ontslaan en werkt nu van huis uit ipv vanuit zijn kantoorpand. Hij legt de groep uit dat hij niet meer toe kwam aan wat hij leuk vond en heeft toen andere keuzes gemaakt. Zijn relatie met Kim heeft hij na jaren, in goed overleg en naar ieders tevredenheid beëindigd. Beiden zijn nog steeds goede vrienden en haar nieuwe partner, een kolossale gespierde kleerkast, is  zelfs een van de medecursisten; ‘Daar zit hij.Hoi Jonno!’ Hij heeft als droom een paar kilo (spiermassa) aankomen. Tussen de regels door schept Robin behoorlijk op over versiertrucs en verleidingskunsten. Elk kwartier noemt hij Kim even, waarmee hij maar even wil zeggen. “Hallo Jonno, ze is nog steeds van mij hoor” Of is Robin er niet helemaal klaar mee en heeft hij alles wat slecht voelde genegeerd, of minstens neutraal gemaakt?

 De juffen

Over hoe mannen in een pak kunnen zijn en hoe leraren reageren, heeft hij geen positieve mening. Iemand in pak probeert te intimideren en leraren zijn koppig. Hij richt zich liever op het positieve in de zaal. Ik word volledig genegeerd en twee juffen uit groep drie krijgen van hem een venijnige autoritaire en a-relaxte uitbrander, omdat ze gezellig met z’n tweeën zitten te keuvelen. ‘Wat kom je hier eigenlijk doen?’ Gedurende het vervolg van de dag hebben beide dames vol schaamte hun mond dicht gehouden, maar ik zou de zaal verlaten hebben. Toch herstelt hij het contact als een van hun tot slot vraagt of je NLP ook op kinderen kan toepassen. Omdat hij bevredigend antwoordt lijkt alles weer relaxt. Op de terugweg zullen de dames waarschijnlijk tegen elkaar zitten beppen dat ze er niets aan hebben gehad, omdat hij geen benul had van kinderen.

 Oude dame

Naast me zit een oudere vrouw van 75 jaar die geregeld iets tegen Robin wil zeggen, maar haar opmerkingen worden niet meegenomen in zijn verhaal. Waar sta je over 30 jaar, is de vraag. Wat zal zij nou bedenken? Opeens kan ik haar gedachten lezen; “Over 30 jaar ben ik opgenomen in een groter geheel waar respect is en vrede heerst.” Onze workshopleider gaat verder over welke waarden er in ons leven zijn. Hier en daar roept iemand wat, en de vrouw zegt steeds; ‘respect! vrede!’, maar Robin luistert niet en schrijft op wat hij verneemt van zijn andere toehoorders; LIEFDE GELD WERK. Op dat moment doe ik het enige wat ik die dag in de groep naar voren zal brengen. Ik wijs boven haar hoofd met mijn wijsvinger, om aan te geven dat zij iets wil zeggen. En ja hoor; Hij hoort het en schrijft RESPECT op. In de pauze heb ik een boeiend gesprek met haar. Ze vertelt iets over haar jeugd in de oorlogsjaren. Ik vraag door en maak hier en daar een opmerking. Tot haar tiende jaar werd ze door haar omgeving voor gek versleten. Ze kon namelijk iets wat verder niemand kon n.l. de toekomst voorspellen. Nooit kon ze iets kwijt over haar gave omdat ze bang was dat er iemand boos op haar zou worden, of dat ze voor gek verklaard zou worden. Na haar tiende jaar had ze het krachtig onderdrukt en verdween haar helderziendheid. Ik spreek op dat moment met een slimme vrouw, want psychologe, muziektherapeut en pittig bij de tijd. Opeens schrikt ze op en zegt; “O jee, ik sta u nu iets te vertellen wat ik in mijn hele leven nog nooit tegen iemand heb gezegd.” Zou dit dan toch het resultaat zijn van mijn zojuist aangeleerde NLP-maniertje? Een beetje beschroomd, vraag ik: “ Hoe komt dat denkt u?”’ Ergens verwacht ik dat ze zal zeggen dat ik een doorzichtig trucje zit toe te passen, maar ze zegt; “Vertrouwen denk ik.”

Deze dag is toch niet voor niets geweest.