Een tientje voor een doel

Brood en spelen

Geef het volk brood en spelen en Julius Ceasar kon er zijn volk er 2000 jaar geleden aardig koest mee houden. Het Europese kampioenschap voetbal heeft weer laten zien dat de truc nog steeds werkt. Brood en spelen.

Als klein jongetje kwam ik in Velsen-Noord wonen. Onder de rook van de Hoogovens werden eenvoudige huizen uit de grond gestampt, eerst nog zonder verwarming maar wel met een lavet, een ronde bak in een badkamertje waar je moeder je in stopte nadat de was er net was uit gehaald, zodat je de rest van de dag naar Omo rook. Net als al je vriendjes trouwens. In Velsen-Noord woonden 11.000 mensen, er was een brandweer kazerne, een politiebureau, 7 slagers, twee schoenen winkels, een broodfabriek, misschien wel 6 kappers en weet ik at nog meer. Naast het brood voor de mensen was er ook wat te doen en vooral voor de jeugd. Plek zat op Rooswijk, waar je kon verdwalen en op de fiets langs het witte hek naar Wijk aan Zee kon rijden. Misschien was de jeugd wel vindingrijker, maar er mocht waarschijnlijk ook wel meer en er was inderdaad veel meer ruimte dan er nu is voor onze kinderen. 11 miljoen mensen woonden er toen in Nederland en er bestonden nog van die “landjes”, van die stukjes niemandsland die van niemand waren, waar je hutten kon bouwen en van sloophout een voetbaldoel in elkaar kon timmeren. Er bestond vast nog geen term als “ruimtelijke ordening”, of misschien ook wel maar dan was het in ieder geval wat minder geordend. Al die landjes zijn nu netjes ingericht met leuk groen en zijn van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer en je mag er helemaal niks meer mee.

Cruijff-Courts

Johan Cruijff, bedacht de Cruijff-Courts, geweldige veldjes, maar wel heel duur en niet overal zo maar te realiseren. In onze gemeente Velsen hebben we nog steeds veel ruimte als je het vergelijkt met andere steden en misschien is het een idee op de ouderwetse manier, van zelf doen, eens een soort Cruijff-Court te gaan maken. Low budget en door het volk voor het grootste deel zelf bijeen gebracht. Niets erger dan twee jassen of een doel zonder net.

Binnenkort zal ik het plan aan één van onze Wethouders presenteren en we noemen het “Een tientje voor een doel”. 40 tientjes heb je nodig voor een echt doel van 5 x 2 meter met een echt net. Gewoon één voetbaldoel op een stukje grasveld en je zal zien wat er gebeurt.

De Gemeente zal natuurlijk wel mee moeten werken met het aanwijzen van de geschikte veldjes, maar ik zie het wel voor me.