Kein Geloel

ernst

U bent gewaarschuwd

Geroutineerd schoof Kees Jansma, persvoorlichter van het Nederlands voetbal elftal, de microfoons in positie. Het waren er veel dit keer en Kees keek wat ongerust naar de hoeveelheid journalisten die deze persconferentie wilde bijwonen. Met een WK voor de deur was hij wel gewend aan belangstelling uit binnen en buitenland maar de aankondiging van bondscoach Louis van Gaal, dat niemand deze zou mogen missen zorgde voor zeer veel extra aanvragen. Bert Maalderink zat zoals gebruikelijk vooraan en had vooraf al even met Kees gesproken.  Het, “nee echt Bert, ik weet niet waar Louis het over gaat hebben”, klonk niet overtuigend. Na binnenkomst van de bondscoach, die zoals gebruikelijk met spiedende blik de tegenstanders van die middag in zich op nam, werd het snel stil in de net toereikende ruimte. Kees Jansma nam het woord.

“Geachte aanwezigen, welkom op deze laatste persconferentie voor wij afreizen naar Brazilië. De bondscoach heeft mij gevraagd u er op te wijzen dat domme vragen dit keer echt niet worden geaccepteerd. Een aantal van u zal ook afreizen naar Brazilië en u loopt de kans het hele toernooi op de tribune te moeten zitten. U bent gewaarschuwd”. “En dan geef ik nu graag het woord aan de bondscoach Louis van Gaal”.

“Vrienden en vriendinnen van de pers, hartelijk welkom. Ja jij ook Bert en er is voor jou straks nog een hele belangrijke taak weggelegd, maar daarover straks meer”. “Normaal moet ik altijd reageren op domme vragen en als ik het dan probeer uit te leggen, wordt zo’n vraag voor de honderdste keer weer gesteld. Dus ik ga, zoals Kees al heeft gezegd, vanavond niet in op vragen waarvan ik al wist dat jullie die gingen stellen”. “Ik hoop dat dat een beetje duidelijk is?”

Ontcijferen

“Geheel tegen mijn principes krijgen jullie vanavond al de opstelling van het Nederlands elftal en ik zal u ook de motivatie geven”. Geroezemoes in de zaal.  “De spelers zijn ingelicht en hoeven dat dus vanavond niet via de media te vernemen”. “Mijn illustere voorganger Ernst Happel heeft in 1978 bijzonder veel succes gehad met een systeem dat niemand begreep, maar ik heb de afgelopen weken zijn strategie geanalyseerd en het is mij gelukt zijn geheim te ontcijferen. Iets wat de vaderlandse pers in 36 jaar niet is gelukt’. ‘Ik neem jullie dat niet kwalijk want jullie zijn niet deskundig op dat gebied’.  “Ik neem aan dat iedereen mij tot zover nog kan volgen?”

Winger

“Het geheim van Ernst Happel en dat ga ik nu dus met jullie delen, was dat hij uitsluitend spelers selecteerde met een bepaald talent. En ze moesten natuurlijk ook kunnen miezemauzen, maar dit terzijde’. ‘Ik wijs op de snelheid van Rep, de hardheid van Neeskens, het schot van Haan, de sliding van Poortvliet, de techniek van Renzenbrink en niet te vergeten het hoofd van Nanniga. Allemaal specifieke eigenschappen die er voor zorgde dat we in de finale kwamen’. ‘Mijn team zal ook bestaan uit spelers met bijzondere eigenschappen.’ “Ik houd van grote keepers en dus staat Casper Cillessen op doel. Het centrum met twee grote verdedigers, Vlaar en Stefan de Vrij, met Bruno Martins Indi een beetje links of er naast zo u wil. Vlaar heeft ook nog een erg goed schot en Stefan de Vrij is 1.96 meter. Jeremain Lens wordt rechter verdediger en zal een nieuwe dimensie in het voetbal brengen, namelijk die van defensive winger. Janmaat komt daar trouwens ook te spelen”. “Rechts dus Bert en ze mogen samen van achter naar voor over het veld rennen”. “In een partijtje lukt dat ook en kom je Jeremain vier keer tegen dus waarom ook niet in een wedstrijd”. ‘Het zijn jongens dus die heel hard kunnen lopen’. Op het middenveld staan, mr. Duracel, Dirk Kuyt en Lex Immers’. ‘Ik zie weer verbaasde blikken en dat komt omdat jullie niet opletten, ik heb namelijk gezegd dat ik spelers meeneem met bijzondere gaven en Lex Immers heeft dat’. Een ongelooflijk loopvermogen, 1.93 meter, ligt overal met z’n lange poten tussen, is de winnaar van de zilveren schoen en heeft Pèle 25 laten scoren.’ ‘Als dat niet genoeg kwaliteit is.’ “Robben en van Persie lijken mij logisch en dan komt nu jou moment Bert’.

Loten

‘Voor het shirt met nr.10, dames en heren, gaan we namelijk loten en deze eer is voor Bert Maalderink’. Wesley Snijder en Rafael van der Vaart zijn allebei spelers met een bijzondere eigenschap en kunnen allebei een man vrijspelen en kunnen allebei een vrije trap er in schieten’. Ik heb geen voorkeur voor de één of de ander en we laten het een beetje afhangen van het moment wie er begint en wie de wedstrijd afmaakt. ‘Dat zal de ene wedstrijd Wesley kunnen zijn met zestig minuten en de andere keer Rafael. En om nou van jullie gezeur af te zijn waarom de één wel en de ander niet speelt mag Bert een muntje opgooien wie het shirt met nr.10 krijgt en wie nr. 21’. “Jammer hè, dat het allemaal duidelijk is nu, als jullie tenminste hebben opgelet. ‘Jullie krijgen trouwens nog allemaal de tekst van deze bijeenkomst en dan zie ik jullie graag weer bij de kwartfinale in Brazilië.

“Kein geloel, fussbal spiele”, zei Ernst vlak voor de wedstrijd. En dat is wat we gaan doen. Bij de uitgang kunt u nog het beste WK lied op cd meenemen, prettige middag nog.