BOA – 2.0

Bewapening

Aan het imago van de BOA is al zo veel gesleuteld door allerlei instanties dat die van Meedenkers er ook nog wel bij kan.

Is het gek dat bij veel mensen de nekharen omhoog gaan staan bij het zien van een koppel BOA’s in de straat en zullen we ons maar eens afvragen of het misschien aan het imago ligt? Ik ken heel wat mensen die wel eens een kleinigheidje hebben gehad met een van onze nieuwe dienaren en de winkelier kan er ook wel een boekje over open doen. Werden de voormalige Melkert banen, mag ik dat zeggen, in het verleden aangeboden aan mensen met opstart problemen, nu zijn we zover dat er een heuse BOA bond is opgericht compleet met stakingsdreiging.

“Bewapening” roept de BOA voorman en ik denk op het zelfde moment, zullen we dat maar niet doen. Om niet gelijk een aangifte aan mijn broek te krijgen haast ik mij er bij te zeggen dat er uiteraard Boa’s zijn die met enige bewapening en voldoende zelfbeheersing in staat zijn zonder teveel ongelukken ’s avonds weer onder de wol te kruipen. Maar ik denk dat er ook bij zijn waarvan het wapen wordt opgepakt bij het eerste de beste incident en hij daarna een paar jaar slachtofferhulp nodig heeft om er weer een beetje bovenop te komen. Of ze peppersprayen? je oma als ze van de zenuwen niet helemaal uit haar woorden kan komen en wat moeite had om in te parkeren. Nee, wapens waarmee je serieuze schade kan aanrichten lijkt me niet verstandig.

Anderhalve meter

De huidige Corona crisis is zo complex dat het logisch is dat het niet allemaal feilloos verloopt met de opgelegde maatregelen. Anderhalve meter is soms lastig maar soms ook een zegen, niet alle verjaardagen zijn leuk. Het hele land was in rep en roer toen 4 of 5 BOA’s op het strand van IJmuiden werden belaagd door een grote groep jonge strandgasten. Dat was niet leuk en ook niet goed te praten, maar ik dacht wel, wat moeten die daar op dat strand. Gingen ze daar ook naar toe toen er nog geen Corona bestond? Waarom kozen ze uitgerekend de Pier van IJmuiden terwijl je weet dat daar een paar brave vissers zitten en er een paar gassies van af springen. Velsen is een grote Gemeente en je had overal heen kunnen rijden, dus waarom uitgerekend de pier?

Moeder

Maar, werk genoeg weer voor de avondprogramma’s die ’s avonds geheel objectief verslag konden doen van deze buitengewoon ernstige calamiteit. Burgemeesters die helemaal los gingen en schreeuwden om actie, want je moet je wel laten zien tegenwoordig en wie weet mag je wel naar Jeroen Pauw. De BOA moest een Rambo-uitrusting krijgen met knuppels, pepperspray en het liefst nog een automatisch wapen. Dan zou het allemaal veel veiliger worden. Maar Meedenkers zou Meedenkers niet zijn als er niet een meedenkertje zou volgen. Welnu, begin maar eens met ‘Handhaving’ van dat uniform af te halen, sommigen gaan er heel raar van lopen. Maak er maar Hulpverlening van of Assistentie, Buurthulp, Civiele Dienst, verzin maar wat, maar Handhaving werkt niet. Nou ja als een rode lap op een stier, maar dat is volgens mij niet de bedoeling. Een aantal BOA’s zal bij de gewone politie aan de slag kunnen en de diensten zoals boswachters e.d. blijven zoals ze zijn inclusief de outfit. De rest volgt een opleiding waar we als maatschappij vooral veel plezier en nut van kunnen hebben. Het zal voor een aantal ook een soort van bevrijding kunnen zijn. Of voor hun moeder. Een cursus op maat en voor elk verschillend en zelfs op maat voor elke wijk of stad. EHBO, wegenwacht, verkeersregelaar, strandwacht, klein werk aan de weg, weggelopen kinderen, hulp voor de dierenambulance, het is maar net wat je nodig hebt. Ik zou zeggen laat je fantasie er maar rustig op los, maar geen handhaving aub. Wedden dat het respect er vanzelf komt. Het is weer iets om over mee te denken.