Wirtschaftswunder

Dat zal lekker opknappen daar in Rio

Hein Verbruggen zegt dat we de Olympische spelen naar Nederland moeten halen en dat er geen moment mag worden geaarzeld. Haast is dus geboden. Hein heeft zelf gezien dat er in Oost Londen heel veel goeds is gebeurd en dat daar een heel erg verpauperde buurt nu een hele hippe chique wijk is geworden. Hein heeft dat zelf geconstateerd. De Olympische spelen zijn een zegen voor verpauperde wijken, maar wel in de steden waar de Spelen worden gehouden natuurlijk. In Rio de Janeiro zal ook wel een wijk worden opgelapt denk ik en Hein denkt dat vast ook. Jarenlang heeft Hein door de sloppen gelopen van Oost Londen en Beijing en heeft met eigen ogen het “wirtschaftswunder” zien voltrekken. In Beijing kwam er geloof ik nog een bulldozertje aan te pas maar dat is een detail en daarna is het allemaal toch lekker opgeknapt. Ik ben wel benieuwd of er in Belo Horizonte, met 2,5 miljoen inwoners aan de andere kant van Brasilië ook een verpauperd wijkje zal worden opgepimpt. In Nederland hebben we tot 2020 de tijd om een paar wijken in Amsterdam en Rotterdam te laten verslonzen zodat we ze daarna in acht jaar weer een beetje kunnen opknappen. Allemaal dankzij Hein.

Happie d’r bij

Natuurlijk zijn er in het verleden steden geweest die een geweldige zet voorwaarts kregen door de komst van de Olympische Spelen. Iedereen heeft het nog over Barcelona en het heeft de stad geweldig goed gedaan. Maar ja Barcelona was in 1992 en toen ik laatst door de de steegjes achter de Ramblas liep dacht ik dat het misschien wel weer eens tijd werd voor een nieuwe ronde. De tijd gaat snel hè. Het is ook vooral de stad die er lol van heeft en niet het land. Of geen lol zoals in Montréal in 1976, waar de inwoners nog 30 jaar moesten meebetalen aan het fiasco.

Het is natuurlijk maar een mening, die van Hein Verbruggen en het is in zijn positie logisch dat hij het helemaal ziet zitten, maar terwijl vast niet iedereen deze mening deelt, is het toch verdomd lastig om iemand van enige statuur te vinden die daar ook openlijk voor durft uit te komen. Zeggen dat je de Spelen wél wilt is veel hipper dan zeggen dat je ze niet wilt en het brengt je bovendien niks. Of die spelen er nou wel komen of niet is vast niet zo belangrijk voor de commissie Olympisch Vuur 2028, want die commissie is er natuurlijk al,  van onze centen. Alleen maar een “platform” voorlopig waar vele gezellige vergaderingen op het programma staan. De meeste sportbonden zijn ook niet vies van een bijeenkomst met een happie d’r bij en lokaties van de venues moeten ruim op tijd worden verkend. Wethouders en projectburo’s en heel veel adviseurs gaan dat doen tot 2023 als Nederland er in de eerste ronde uitvliegt. “Ohhh…., nou…., niet verwacht, onbegrijpelijk, heel teleurgesteld, maar wel leuk werk gehad..”. Zeg daar maar eens nee tegen. Mag ik ook meedoen?