De Bankzitter

De Engelse voetbalcompetitie is waarschijnlijk de sterkste van Europa en er voetballen de duurste spelers. De totale waarde van Manchester United is 1,7 miljard euro en dat is vooral opgebouwd door de waarde van de spelers. Bij het voetballen is het zo dat de ene speler meer waard is dan de andere en dat vinden we heel gewoon. De spits die er 30 injast is meer waard dan dat ventje dat op de bank zit en de laatste 3 minuten blessuretijd mag spelen. Behalve zijn moeder vindt niemand hem een hoger salaris waard en dat krijgt hij dus ook niet.

Logisch toch

In onze Tweede Kamer, zeg maar de Premier League van de vaderlandse politiek, zitten er 150 op de bank, of in de bank, zo u wil, maar die zijn op één of andere wonderlijke wijze allemaal het zelfde waard.  € 94.757,82 bruto op jaarbasis, een eindejaarsuitkering van € 7.282,31 en zo komen we op € 102.040,13. Geen snelle buitenspeler die iedereen wil of de ijzervreter op het middenveld, geen lange voorstopper die het een stuk makkelijker maakt voor zijn keeper of de vrijetrappen specialist. Nee in de Nederlandse politiek is er geen verschil tussen het wethoudertje van Opdam, opgeklommen in de JOVD en altijd braaf alle raadsvergaderingen bijgewoond en de 54 jarige doorgewinterde voormalig officier van justitie die al 8 jaar meedraait. Het enige wat hij heeft bereikt is dat ie iets verder naar voren is opgeschoten in de banken, verder is hij nergens mee opgeschoten. Logisch dat we eens in Brussel gaan winkelen op een mooie pinksterdag.

Stel dat rare systeem maar eens ter discussie en laat de beloning van Kamerleden over aan “de markt”. Ik zou zeggen 200.000 per kamerlid, gestort in de partijkas van de afzonderlijke politieke partij en laat ze zelf maar eens gaan kijken hoe ze die munten gaan verdelen in hun fractie. Duurt een paar jaar maar dan heb je ook wat.