Londen 2012 BBC – NOS : 57 – 6

Foto Leo Vogelzang CopyrightMag het ietsje positiever.

Men zegt wel eens dat het voor een sportverslaggever niet nodig is om heel deskundig te zijn. Het grote publiek zou dat ook niet zijn en die zouden het ondeskundige commentaar allemaal heel leuk vinden.  Maar stel nou dat je iemand neemt die er wel verstand van heeft, dan vindt het grote publiek het nog steeds leuk, maar dan vind ik het ook leuk. Vooral die vreselijke interviews als er geen goud is gewonnen. “Kun je blij zijn met brons”. Er deden er veertig mee en je wordt derde. Zou je dan blij zijn?  Kijk eens naar de BBC hoe die dat doen met hun atleten.

Nou weet ik ook wel dat de BBC heel veel groter is dan de NOS. En dat de BBC veel meer medewerkers heeft en dat Engeland een veel groter land is. En dat  er in het verleden veel meer Olympische medailles zijn gewonnen. Maar als je naar de BBC ploeg kijkt en ziet wie daar verslag doen en je vergelijkt het met onze NOS ploeg, dan hoop je  toch dat er in Brazilië over 4 jaar, naast dat ook dan Bert Maalderink moet worden thuis gelaten, je kunt het tenslotte ook overdrijven, wat meer oud kampioenen zijn ingestroomd. Zo moeilijk moet het nou ook weer niet zijn.  4 jaar de tijd voor NOS directie, lijstje met oud kampioenen bij het NOC op te vragen. Pieter van den Hoogenband zit al bij Euro Sport trouwens, die is er al klaar voor. Bettine Vriesekoop zou ik zeggen, Inge Dekker, Ruud Gullit en alle deuren gaan open. Wordt het misschien ook iets positiever na de wedstrijd.

De NOS ploeg van Londen.

Mart Smeets (Nederlands basketbal team), Robert Meeder, Tom van ’t Hek (Ned team hockey 221 interlands, coach van het Dames Hockeyteam, brons in Atlanta en Sydney), Gio Lippens, Henny Schut, Dione de Graaff, Herman van der Zandt, Kees Jongkind,  Leon Haan, Maarten Tip, Hans van Zetten(NK junioren Turnen, Bondscoach turnen), Ragnar Niemeijer, Geerhard de Groot, Ed van den Bent, Bob van der Tak, Theo Plaschaerdt, Sebastiaan Timmerman, Eric van Dijk, Herbert Dijkstra(schaatser Wielrenner, Olympische spelen 1988), Jeroen Grueter, Philip Kooke, Ayolt Kloosterboer, Jeroen Koster, Jan Roelfs, Andy Houtkamp, Edwin Cornelissen, Ruben Houkes(Judo Brons op de spelen van Peking), Laurens van Lieren, Han Kok, Jeroen Stekelenburg, Vlado Veljanoski, Martin Vriesema, Steven Dalebout,

De BBC ploeg van Londen

Non Evans, succesvol in 4 verschillende sporten, rugby, judo, gewichtheffen en freestyle worstelen. scoorde 64 tries in 87 wedstrijden voor Wales. Jill Douglas, Barry Davies, Tina Daheley, Mitch Fenner, Andrew Cotter, Celina Hinchcliffe, Matt Chilton, Steve Bunce, Mike Carlson, Eddie Butler, Phil Jones,Ed Leigh, Jonathan Legard, Ron Mcintosh, David Mercer, Sue Barker; Tennis, 3e van de wereld, Frans Open winnares, halve finale Wimbledon.

Jonathan Edwards, Athleet, één van de grootste sportmensen uit de geschiedenis, zijn wereldrecord op onderdeel Hink-Stap-Springen staat nog altijd op 18,29 meter. Olympisch goud in 2000

Gary Lineker, Voelballer, 80 interlands, 48 doelpunten, speelde o,a, voor Everton, Barcelona, Tottenham Hotspur.

Tracy Austin, tennis, nr 1 van de wereld, US open winnares in 1979 en 1981

Graham Bell, skieën, 5 Olympische spelen.

Chris Boardman, wielrenner, olympisch goud op de achtervolging in 1992, brons in 1996 in Atlanta op de tijdrit.

Chris Bradnam, tennisser, nationaal kampioen in Groot-Britanië, single en dubbel.

Mark Bright, voetballer, speelde o.a. voor Leicester, Crystal Palace en Sheffield Wednesday, scoorde 209 goals op het hoogste niveau.Colin Bryce, bobsleër, deelnemer Olympische spelen 2002 in Salt Lake City.

Andrew Castle, tenniser, Brits nummer 1, deelnemer Olympische spelen 1988 in Seoul en Barcelona 1992.
Mel Clewlow, hockeyster, ze won 179 wedstrijden voor Engeland en 65 voor Groot-Brittanië, deed mee aan de Olympische spelen van Sydney en Beijing.
Stephanie Cook, roeister, moderne meerkamp, Goud op de spelen van Sydney in 2000, afgestudeerd arts.

Steve Cram, Athleet, 6 maal goud bij de Commonwealth Games Europese en Wereldkampioenschappen.

Garth Crooks, voetballer, speelde voor Tottenham en Stoke City en was geselecteerd voor de Engelse in 1982.
John Cullen, aanvoerder van het Britse Taekwondo team van 2003 tot 2007

Sharron Davies, zwemster, deed op haar 13e mee aan de Olympische spelen van Montreal in 1976. Won alle prijzen tot 1990 bij de Commonwealth Games.

Paul Dickenson, Kogelslingeren, deed mee aan de spelen van Montreal 1976 en Moscow 1980

Gail Emms, badminton, was samen met Nathan Robertson de nr. 1 van de wereld in de mixed dubbel. Commenwealth gouden medaille winnares en Olympisch zilver.

Nicola Fairbrother, Judo, 4x Europees kampioen, zilver bij de Olympische spelen Barcelona in 1992,

Brendan Foster CBE, athleet, 3 km 5 en 10 km specialist, 3 Olympische spelen, medaille winnaar in Montreal 1976.

Mark Foster, zwemmer, won 47 internationale medaiiles. deed mee aan 5 Olympische spelen,, was 6 x wereld kampioen en 11x Europees kampioen,

Tanni Grey-Thompson, 11 gouden medailles bij de Paralympics en 6 x winnares van de London Wheelchair Marathon.
Helen Skelton. Richard Simmonds. Reggie Yates. Steve Wilson
Daniel Topolski, roeien, wereld kampioen in 1977 en coach van de Olympische ploeg in 1980 en 84.
Paul Bray, handballer, nationaal team en coach. Bob BallardKarim Bashir, schermer voor Engeland en Wales, deed mee in 1994, 1998, 2002 en 2006 aan de Commonwealth Games.
Karim Bashir schermer, deed mee aan de Commonwealth Games van 1994, 1998, 2002 and 2006 en won zilver in 1998.
Ore Oduba, Eleanor Oldroyd, Jacqui Oatley, David Oates, Jim Neilly, Liz Mynott, Nick Mullins, Guy Mowbray, Jason Mohammad, Nigel Adderley     
Alan Hansen, voetballer, won alle mogelijke prijzen met Liverpool, Kampioenschappen en FA-cup en Leage-Cup.
Judy Harvey, professioneel dressuur trainer en jockey

Tim Henman, tennisser, Brits nr 1, halve finalist op Wimbledon, nr, 4 van de wereld.

Garry Herbert, roeier, Olympisch goud in 1992, wereld kampioen in 1993.

Graham Bell, skiër, deelnemer aan 5 Olympische spelen,

Andrea Holland, synchrone zwemmen, Europees kampioen en 2 x deelneemster aan de Olympische spelen.

Colin Jackson, 110 meter horden, 16 jaar top tien van de wereld, nr.1 van de wereld 1992-1994. 7 x Europees kampioen.

Michael Johnsnon,  won de 200 en 400 meter hardlopen bij de Olympische spelen van 1996Sean Kerly, hockey speler won Olympisch goud in 1988.
Lisa Knights, Waterpolo, 10 jaar in het Britisch team, 2x wereldkampioen.Mark Lawrenson, voetballer, speelde voor o.a. Liverpool, samen met Alan Hanson het beste centrale duo ooit bij Liverpool. Kwam 39 x voor Ierland uit.

Denise Lewis, meerkamp athletiek, won goud bij de spelen van Sydney in 2000.

John Lloyd, tennis, Brits nr 1 professional.

Ian Marshall, coach nationaal tafeltennis team van 1980 tot 2000

Leigh McMillan, zeilster,  deelname aan de spelen van 2004 en 2008. 2x silver bij de wereldkampioenschappenAdrian Moorhouse, zwemmen, 12 jaar internationaal en 6 jaar achter elkaar de wereld nr. 1. Goud bij de spelen van 1988 in Seoul.

Lucy O’Conner, boksen, nr. 1 bantam gewicht van Engeland, de laatste 6 jaar international voor Engeland.

Sir Matthew Pinsent CBE, roeien, 4 x Olympisch goud, samen met Steve Redgrave goud bij de spelen van Barcelona.

Hugh Porter, wielrenner, 4 x wereld kampioen achtervolging.

Jo Potter, voetbalster, 13 x international, speelde o.a. oor Arsenal en Charlton Athletic

Sir Steve Redgrave MBE CBE, Olympische roei legende. 5 x Olympisch goud in 5 opéénvolgende spelen.

Helen Reeves, Kano, 10 jaar international, brons bij de spelen van Athene in 2004, goud en brons bij de wereldkampioenschappen.

Shirley Robertson, zeilen, deelname aan de spelen van Barcelona 1992 en Atlanta 1996, Goud bij de spelen van 2000 en 2004, zilver bij het Europees kampioenschap van 1998, 1999, 2000.

Robbie Savage, voetballer van o.a Manchester United, samen met Davisd Beckham en Gary Neville winnaar van de FA-Youth Cup. Won met Leicester de Leage Cup.

Sam Smith, tennisster, Brits nr. 1 van 1996-1999, deelneemster aan de spelen van Barcelona.

Sue Smith, voetbalster, speelde o.a voor Leeds Untited, van 1996 tot 2002 in het Nationale team.

Jamie Staff, BMX specilist, werd Brits, Europees en Wereldkampioen.

Christine Still, internationale turncoach, was op verschillende toernooien coach van het Britse team, waaronder verschillende Olympische spelen.
Ian Stark MBE OBE, Paardensport, deed mee aan 5 Olympische spelen,  zilver in 1984 in Los Angeles, Seoul 1988 en 2000 in Sydney.

Leon Taylor, schoonspringer, 16 jaar lis van het Britse team, 3 xdeelnemer aan de Olympische spelen. Won medailles op wereld en Europese kampioenschappen.

Michael Vaughan, cricket, 51 tests voor Engeland, 7 jaar aanvoerder van het nationale team.

Virginia Wade, tennis, Wimbledon kampioen in 1977.

Faye White, voetbalster, speelde voor Arsenal en won 26 titels in 14 jaar.

Richie Woodhall, bokser, brons bij de spelen van Seoul in1988, won 26 van zijn 29 profpartijen. Matthew Syed, tafeltennis, 10 jaar nr. 1 van Engeland,  deelname aan de Olympische spelen in 1992 en 2000.