Sssst Jan Kees werkt

Eurobonds

Best een belangrijk puntje geloof ik, waar ze het nu over hebben in de Tweede Kamer, de EuroBonds. Maar eerlijk gezegt heb ik helemaal geen verstand van, “óók geen verstand van”, zou mijn goede vriend Peter zeggen, maar we hebben natuurlijk wel een mening, en als er in de politiek door gestudeerde mensen zó verschillend wordt gedacht over een oplossing, moeten we de zaak misschien maar eens van een andere kant bekijken lijkt me.

Sodom en Gomorra

Jan Kees heeft best veel te vertellen op dit moment maar ik geloof niet dat dat altijd zo was. Ik zie Jan Kees op school voor me, helemaal voorin op de eerste bank, oplettend, in zijn element, huiswerk helemaal in orde, het proefwerk of SO een wassen neus en alleen bang voor de laatste twee uur gym op vrijdag. De puinhoop achter hem ging 5 of 6 jaar volkomen langs hem heen. De achterste banken, het Sodom en Gomorra waar de kanslozen met spieken hun onvermijdelijke onvoldoende probeerde  te redden, voortdurend met meisjes in de weer en altijd bezig die arme leraar een zelfmoordje aan te naaien. Jan Kees had het allemaal niet zo door en was veel te druk met de voorbereidingen van zijn volgende scriptie en zijn klasgenoten, ze lieten hem met rust en waren aardig voor hem en hij was geen gevaar voor de meisjes en toen vast ook nog niet voor de jongens en soms maakte hij hun huiswerk als er iemand ziek was geweest, wat best vaak voor kwam.

Jan Kees is nu zo’n 25 jaar verder in het leven en ik denk dat ie nog steeds voor in de klas zit en het schorrie morrie achter hem er nog steeds een puinhoop van maakt en hij nog steeds niet door heeft dat hij voor de hele klas het huiswerk zit te maken. Sssst Jan Kees zit te werken, gaan wij nog even naar de kroeg of naar zee, of golfen, of een voetbalclub financieren, of naar Griekenland. Of zo.