Applaus voor KPMG

Phil

Afdalen

Topgolfer Phil Mickelson heeft KPMG op zijn cap staan. Nog wel, want hoelang kan de accountant-reus Phil’s rekening nog betalen en misschien een betere vraag, hoelang wil Phil nog geassocieerd worden met oplichters. Het was natuurlijk een mooie combinatie en slim bedacht door het KPMG reclamebureau. Phil de onkreukbare, nooit opzichtig uit de band, althans niet in beeld, winnaar, mooie man, mooie vrouw, leuke kinderen en de camera’s voortdurend op z’n petje. Het kan snel gaan hè, als het naar beneden gaat. Afdalen gaat nu eenmaal sneller dan klimmen, weten ze in de sport en dat de volgevreten KPMG aan het dalen is, is wel duidelijk.

Creatief

Accountantsbedrijf KPMG verhuisde vier jaar geleden naar een pompeus hoofdkantoor. Dat dreigt nu uit te lopen op een financiële ramp, staat er met dikke letters op de voorpagina’s van de landelijke dagbladen. Op dit moment loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude rond de bouwconstructie van het enorme kantoorpand. KPMG-partners zouden zichzelf met bijna 16 miljoen euro hebben verrijkt. Het kantoorgebouw met een oppervlakte van 60.000 vierkante meter mocht worden gebouwd door de eigen projectontwikkelaar en dan kun je best een beetje creatief gaan boekhouden. “Dit kantoorgebouw van schaamte en schande blijft voorgoed een smet”, zegt Ruud de Wit, marktvorser en voormalig hoofdredacteur van het vakblad Vastgoedmarkt. Het zal even voldoende aandacht krijgen, om uiteindelijk geheel uit het nieuws te verdwijnen. Want ze zijn er goed in onze vorkjesprikkers, het regelen en manipuleren van nieuws op het allerhoogste niveau. Een leuk golftoernooi met “leuke” bekende mensen, een mooie plaats bij de finale van de Champions League, samen met je zoon in een skybox, een deftig optreden van een operagezelschap met nazit, het doet wonderen voor de “objectieve” berichtgeving. Applaus.

Kunnen we nog iets met onze verontwaardiging? Kunnen we nog iets doen wat de gestaag voortglijdende tanker van zijn koers zal brengen. Ik vrees van niet. Een “Smiley” voor je zijraam als we straks op de A9 met onze kindertjes langs het kantoor in Amstelveen rijden, op weg naar onze camping. Het is het enige protest wat ons rest. Een smiley op een A4tje.

www.meedenkers.nl/politiek/2012/detailisten-2012/

Smiley Face Expressions