HBD staakt activiteiten

hbd

Opgeheven

‘Het HBD stopt en draagt deel activiteiten over‘, staat er op de website van het HBD. Het zal de gemiddelde Nederlander niet veel zeggen? Of hooguit ‘nou en’. Als er nu had gestaan de NS staakt activiteiten of de KNVB, dan gaan we dat wel begrijpen, maar het HBD staakt activiteiten, ‘geen idee’. Het HBD staat voor Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het kabinet streeft er naar de product- en bedrijfschappen per 1 januari 2015, op te heffen. Dat zal je maar op je eigen website moeten zetten. Opgeheven. Dan denk ik, ‘wat deden ze al die jaren dan eigenlijk als je opgeheven kan worden’. Een volleybalvereniging die wordt opgeheven, of een visclub, ok, die hadden geen leden meer of er was eindeloos gezeik in het bestuur, maar een Hoofdbedrijfschap Detailhandel?. Je zou toch denken, genoeg te doen met de huidige malaise in de branche.

Jaren achtereen maakte ik bezwaar tegen de heffing die mij, met mijn sportzaak, werd opgelegd en vroeg dan naar de notulen van de vergadering waarin de heffing was vastgesteld, wie er vertegenwoordigd waren en wat ze allemaal met de poen gingen doen. Na een paar maanden kreeg je dan, met excuses voor de late reactie, een brief met uitleg en een verklaring.

De overwegingen van het HBD.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft tot taak om zowel het algemeen belang als het gemeenschappelijk belang van de sector detailhandel te behartigen. Daarbij is het ook mogelijk belangen van bepaalde branches binnen de detailhandel in het bijzonder te dienen. Om dergelijke activiteiten te kunnen bekostigen heeft het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, gelet op artikel 12 van de Instellingsvordering , de mogelijkheid om naast de algemene heffing een zogenaamde bestemmingsheffing op te leggen. Ten behoeve van de sportdetailhandel is op advies van de brancheorganisatie Mitex, met steun van de retail service organisaties van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Juridisch medewerkster mevr. mr. F. Kuiper kon mij, op de vraag wat ze met mijn bijdrage gingen doen, het volgende vertellen.

Stimulering van de professionaliteit in en van de sportdetailhandel.

Bevordering van de interesse in actieve sportbeoefening.

Onder de aandacht brengen van de sportdetailhandel bij een breed publiek.

Samenwerken met de brancheorganisatie MITEX, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, Commerciële samenwerkingsverbanden?, Belangenorganisatie FGHS.

Die mochten ook allemaal mee vergaderen.

Fantastisch resultaat, prima visie gehad de afgelopen 10 jaar. Een hele fijne tijd gehad bij de HBD.

De heffing 2003 bedroeg € 375,00 euro. De beslissing op mijn bezwaar werd uiteraard ongegrond verklaard. Applaus.

http://www.hbd.nl/