Het zal wel niks worden
Op een dag, het was een regenachtig en koud voorjaar geweest, zei een zekere meneer Grafzeiker dat het geplande feest niet door kon gaan omdat het toch niks meer zou worden met dit weer. “Ik voorspel een natte zomer” riep hij tegen wie het maar horen wilde. Soms was er iemand die zei; ‘Wie weet knapt het op, want voorspellingen zijn maar voorspellingen’. Op cynische manier onderbrak Grafzeiker je en zei dat je gek geworden was. Immers volgt op een nat voorjaar ook altijd een slechte zomer. Bovendien heeft Erwin Krol, die er heus meer verstand van heeft, gezegd dat het niks kan worden, dan is dat dus zo. ‘Jullie je feestje? O.k. maar ik doe niet mee’.
De blues
Maar het verhaal gaat verder als blijkt dat de zon doorkomt en iedereen volop aan genieten is op terrasjes of aan het strand. Ook ontstaan overal spontane buitenfeestjes.Grafzeiker staat binnen voor het raam, steekt een sigaar op en draait een plaatje met bluesmuziek; The sky is crying, gezongen door een turfsteker vanuit het zompige stugge Drenthe, en denkt bij zichzelf; ‘Het mag dan wel mooi weer zijn, maar morgen zit iedereen weer binnen als er een bui valt en die gaat hoe dan ook vallen’.
Als tegen het eind van de zomer heel de mensheid met volle teugen genoten heeft en gelukzalig, nagenietend, kompleet verzadigd de zomer van zijn leven in de geschiedenisboeken schrijft, loopt Grafzeiker langs de mensen die dronken van geluk zijn en meldt droog; ‘Het was een zomer met een veel te hoge gemiddelde luchtvochtigheidsgraad en mooi? Dat dacht ik niet hoor, want het is maar net hoe je het bekijkt. De boeren in Drenthe hebben een waardeloze zomer gehad vanwege de slechte oogst. Nee hoor, ik vond het maar niks. Niet om aan te gluren al die blote lijven met die felle zon’.
De zeiksnor
Brood en spelen is wat wij nodig hebben om niet in verval te raken, want in ledigheid leven, leidt tot hang naar het slechtste. Ik ben blij dat we met een glimlach ons ding kunnen doen, nu we als oranje tijdens het WK weer meetellen. Het chagrijn is slecht voor de economie en de politiek. Zo heeft serieus historisch onderzoek uitgewezen dat er meer kabinetten gevallen zijn na een rampzalig toernooi, dan na een succesvol WK. In 2002 wisten we ons niet eens te plaatsen, waarna de revolte rond Paars losbarstte. Er is berekend dat de economische activiteit in Nederland toeneemt naarmate we langer in het toernooi blijven. Blokker, KLM en Heineken doen goede zaken. Zelfs tompoucebakkers ‘romen’ hun deel af van het BNP. De tompouceindex als graadmeter voor de groei van onze economie.
Nee, en dan nog even die mopperaar; ‘Een tompouce, schei toch uit man, wat een onzin zeg, als je een hap neemt dan zit al die pudding aan je snor en dat kleeft de hele dag’