de Cito-toets

cito

Waar of niet waar

Een diploma voor een bepaalde prestatie. We hebben er allemaal in ons leven vast wel eens eentje mogen ontvangen. En wat waren we trots. Beginnend met het veterdiploma, het verkeersdiploma, het zwemdiploma en zo door naar de schooldiploma’s en het rijbewijs. En al die diploma’s werden voorafgegaan door een toets of een examen. Volkomen te begrijpen, want wij laten ons graag behandelen door een orthopeed of tandarts met een diploma en het liefst nog door eentje met ervaring. De advocaat of rechter, afgestudeerd alstublieft. Met de Gemeenteraad verkiezingen voor de deur hangen in heel Nederland de bushokjes weer vol met volslagen onbekenden. Met goedbedoelde slogans, samen met de familie aan de keukentafel bedacht, worden we verleid hun hokje rood te kleuren. Wie zijn deze mensen en waaruit blijkt dat ze ons de komende vier jaar deskundig gaan regeren? Waar wordt er op geselecteerd en wat zijn de beperkende criteria? Wat is het Gemeenteraad diploma en wat is het waard? Wat zegt u, is dat er niet?

Welnu om deze misstand in het openbaar bestuur recht te zetten volgt hier mijn bijdrage om ook voor het regeren van het land niet slechts uit te gaan van de bevindingen van de kandidaatscommissie. Hierbij deel één van de eerste Cito-toets voor raadsleden, onderwerp “detailhandel”. Eenvoudig de juiste antwoorden aankruisen met waar of niet waar.

  1. Winkeliers vinden het  belangrijk dat de Gemeente, samen met de Kamer van Koophandel, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en MKB, regelmatig een groots opgezette bijeenkomst organiseert, woensdag middag om 15.00 uur, met hapjes en drankjes.  (waar)  (niet waar)
  2. Winkeliers vinden het prima dat op vrijdagmiddag de straat wordt opengebroken om op maandag weer verder te gaan met het werk. (waar) (niet waar)
  3. Winkeliers vinden het belangrijk als de stadswachten zonder waarschuwing een bon van 90,00 euro uitschrijven aan een oud omaatje voor de niet helemaal correct geparkeerde auto. (waar) (niet waar)
  4. Winkeliers vinden het fijn als ze een evenement 12 maanden van te voren moeten aanmelden i.v.m. een de evenementenkalender. (waar) (niet waar)
  5. Winkeliers vinden het prima als er bij de Sinterklaasintocht ook de EHBO en een beveiligingsbedrijf moet worden ingehuurd en betaald en de leges jaarlijks worden verhoogd. (waar) niet waar)
  6. Winkeliers vinden het fijn als er zonder overleg vergunningen worden uitgegeven aan ambulante handel midden in het winkelcentrum. (waar) (niet waar)
  7. Winkeliers vinden het heel fijn als de bushaltes zo ver mogelijk van de winkels komen te liggen. (waar) ( niet waar)
  8. Winkeliers vinden het prima dat er op een mooie zomerdag bekeuringen worden uitgeschreven voor het uitstallen van handel op de stoep. (waar) (niet waar)
  9. Winkeliers hebben er begrip voor dat de privacy van een winkeldief niet mag worden geschaad met cameratoezicht. (waar) (niet waar)
  10. Winkeliers zijn blij als de Gemeente goedkeuring geeft aan de komst van een outletcentrum op een industrieterrein met ruime openingstijden. (waar) (niet waar)

Om de Cito-toets zo compleet mogelijk te maken zoek ik nog meedenkers voor de onderwerpen; Verkeer, Huisvesting, Economie, Volksgezondheid, Ouderenzorg en Sport.

Reactie en vragenlijsten graag naar info@meedenkers.nl