Bitcoin 3

Bitcoin, cash en pin.

“Goede middag, kan ik hier met Visa betalen?” “Jazeker, geen probleem”. Geen probleem zegt de winkelier, want het is bekend terrein en ook al kost het hem 2% van z’n omzet, hij vindt het geen probleem. Maar als je hem vraagt of hij visa’s in z’n portemonnee heeft zal hij je raar aankijken. Hij betaalt met Visa via de pinautomaat en de winkelier krijgt aan het eind van de maand het grootste deel van het geld op z’n rekening. Gek eigenlijk als je er over nadenkt. Cash, Pin, Eurocard, Visa, het is vertrouwd en veiligheid voor alles. Bitcoin is een digitale munt, of nou ja munt, het is een digitaal betaalmiddel, want net als bij Visa heb je niks fysieks in je portemonnee.

Bitcoin en wat belangrijk is voor de winkelier.

 

Vraag 1) Moet ik zelf Bitcoins in voorraad hebben om Bitcoin te kunnen accepteren in mijn winkel?

Nee, je kunt Bitcoin accepteren zonder zelf Bitcoins te hebben gekocht.

 

Vraag 2) Moet ik mij ergens inschrijven?

Ja, net als bij elke andere organisatie die geld op je rekening stort is dat ook bij Bitcoin het geval. Je moet een account aanmaken bij BitPay. www.bitpay.com

 

Vraag 3) Krijg ik mijn geld in Bitcoins?

Dat kan, maar dat kun je in je  Bitpay account zelf instellen. Nadat je het account en je bankgegevens hebt ingevuld, kun je kiezen voor 100% euro ontvangst. Je krijgt dan ook 100% van de transacties in euro’s op je rekening. Je kunt ook kiezen voor een deel euro’s een deel dollars en een deel Bitcoins. Voorbeeld; iemand koopt iets van € 39,95 en betaalt met Bitcoins, je krijgt dan gewoon € 39,95 op je rekening, als je account op 100% euro’s staat ingesteld. Als je account op 50% Bitcoins en 50% euro is ingesteld, krijg je € 20,00 euro en de actuele waarde van € 20,00 euro in Bitcoins.

 

Vraag 4) Is de koers van Bitcoin van invloed op wat ik op mijn rekening krijg?

Nee, de koers is niet van invloed. Het bedrag in euro’s dat je bij de transactie invult is ook het bedrag dat je op je rekening krijgt.

 

Vraag 5) Kan ik speculeren op een koersstijging van de Bitcoin?

Dat kan. Als je je account zo instelt dat je Bitcoins, of een deel in Bitcoins ontvangt, krijg je de koers van Bitcoin van dat moment. De koers kan daarna stijgen of dalen. Je kunt de Bitcoins op elk moment inwisselen voor elke munt. Dat is dus anders dan bij eurocard of visa. Als je helemaal geen risico wilt lopen, stel je je account in op 100% euro.

 

Vraag 6) Moet ik een bepaald percentage afstaan aan BitPay?

Nee, de extra kosten van een transactie, (ongeveer 0,03 euro) zijn voor rekening van de klant. Er zijn ook geen algemene kosten.

 

Vraag 7) Hoe betaalt een klant?

Een klant heeft in zijn smartphone en zgn. wallet (portemonnee). Daar heeft hij zijn Bitcoins opgeslagen, of een deel daarvan. Hij kan, net als in het gewone leven, over meerdere wallets beschikken. Hij kan er ook voor kiezen het grootste deel van zijn Bitcoins op een computer thuis te bewaren en wat nodig is, in één van zijn wallets mee te nemen.

 

Vraag 8) Heb ik speciale hardware nodig op mijn toonbank om Bitcoins te kunnen ontvangen?

Nee, je hebt geen speciale hardware nodig. In principe zou een smartphone of tablet al genoeg zijn. Het is echter wel handig als er een voorgeprogrammeerd tablet standby is. Op www.bitstraat.nl kun je zien wat ik bedoeld.

 

Vraag 9) Garandeert Bitpay dat de bedragen zullen worden overgemaakt?

Ja, Bitpay garandeert elke transactie en maakt de bedragen binnen 48 uur over op je rekening.

 

Vraag 10) Moet ik bij mijn bank een aparte rekening openen?

Nee, je kunt elke bankrekening, zakelijke of privé, in je BitPay account invullen en ook weer veranderen als je wilt.

 

Vraag 11) Zal Bitcoin, cash en pin verdringen?

Nee, cash en pin zullen er wel blijven. Bitcoin is slechts een nieuwe vorm die door een bepaalde groep klanten zal worden gebruikt. De tijd zal het leren hoe groot het gebruik wordt. De jeugd zal het veel sneller ontdekken dan de oudere consument.

 

Vraag 12) Werkt Bitcoin net als e-mail?

Nee, dat zou niet kunnen, want bij e-mail of het sturen van foto’s of bijlages heeft, naast de ontvanger, ook de verzender nog steeds de mail. Verder kan de mail nog naar zo veel adressen worden gestuurd als je wilt. Dat kan natuurlijk niet met geld. Iemand geeft geld aan een ander, of maakt het over en vervolgens heeft die persoon het geld en de ander niet meer. Bij Bitcoin wordt via zeer ingewikkelde techniek het internet gebruikt om iets, in dit geval geld of Bitcoins zo je wilt, éénmalig over te maken. Je zou kunnen zeggen dat Bitcoin het transportmiddel is. Nooit hebben we ons afgevraagd of bij een Visa-transactie het ook niet nog een paar keer zou worden gedaan. We gingen er altijd maar van uit dat het wel goed zat. De nieuwe generatie zal veel minder argwanend zijn als er iets nieuws is uitgevonden voor zijn smartphone.

 

Ziehier hoe het werkt.

IMG_3854

Tablet klaar voor een Bitcointransactie.

IMG_3855

Eén euro is ingevuld op het tablet. Tip op collect €1,00

IMG_3856

 Er verschijnt een QR-code met de gegevens; € 1,00 of 0,0035 BTC naar Bosch Sport Velsen.

wallet1

 De klant opent op zijn smartphone zijn wallet.

wallet2

De klant kiest het cameraatje en scant de QR-code.

wallet4

Het bedrag in Bitcoins gaat naar de unieke code van de winkel.

wallet5

De klant bevestigd de transactie.

wallet6

Betaling is onderweg.

wallet7

 De winkel krijgt op zijn tablet een betalingsbevestiging.

Binnen 48 uur staat er € 1,00 op zijn Rabo, ING of andere bankrekening.