Bitcoin 2

flintstones

Glossy

Lang geleden stapte er dame met een houten koffertje mijn winkel binnen. Je zou het rustig een opvallende dame kunnen noemen die bij de presentatie van de nieuwe collectie van Karl Lagerfeld niet uit de toon zou zijn gevallen. Zo’n dame dus. Haar houten koffertje paste prima bij de rest. Ze was van American Express en kwam eens kijken of wij American Express waardig waren. Briljant natuurlijk, een ondernemer uitdagen of z’n nering wel deugd. Acquisitie was nog spannend. De glossy bladen met peperdure reclames, losjes op de toonbank achter gelaten, liep ze vervolgens een paar minuten geïnteresseerd onze winkel in zich op te nemen. Ja, dat zou ze er waarschijnlijk wel doorkrijgen bij de directie. Ze zou een goed woordje voor ons doen en dan konden wij misschien ook lid worden van de wereldse organisatie American Express. Gelukkig was ik helder genoeg te vragen wat de organisatie van mij ging verwachten en dat was, naast het inschrijf bedrag en een maandelijke bijdrage voor promotionele doeleinden, ook nog 4% van de omzet betaald met American Express. Ik heb het toen maar even niet gedaan. Dat je later wel Eurocard en Visa accepteert heeft te maken met de veranderende tijd. Het werd minder omslachtig met dezelfde pinautomaat als ‘gewoon’ pinnen en het was goed geregeld met de bank, althans daar ging je van uit. Echt kritisch was je niet, Visa- en Eurocardacceptatie hoorde er inmiddels bij.

Inmiddels zijn we 30 jaar verder en staan we aan de vooravond van weer een nieuwe doorbraak op betalingsgebied, de Bitcoin. Nu nog in de kinderschoenen maar zonder twijfel één van de betaalmiddelen van de 21ste eeuw. Net als internet in de jaren tachtig nog onbekend terrein was, geldt dat nu voor Bitcoin. Toch zal Bitcoin, net als cash, pinnen, Eurocard en Visa, straks gewoon in de winkels worden gebruikt.

Om me eens goed te laten informeren ben ik een paar keer op bezoek geweest bij één van de aanbieders van Bitcoin, het Amerikaanse bedrijf BitPay. En niet voor niks, welkom in de nieuwe wereld. Wie straks niet in het stenen tijdperk wil blijven hangen kan zich maar beter voorbereiden. In deel 3 de meest belangrijke punten over Bitcoin, simpel uitgelegd.