The bear in the woods

PIROC

In 1973 zat ik in militaire dienst. Verplicht was dat nog, voor gezonde Hollandse jongens en heel veel slechter werd je er niet van. Ik was niet zo’n hele beste soldaat en zag de noodzaak er toen absoluut niet van in. Het Princes Irene Kamp ook wel het het Pantser Infanterie Rij Opleidings Centrum, kortweg PIROC genaamd was gelegen in de bossen bij Veldhoven en leidde dienstplichtigen op tot tankchauffeur. Allemaal kleine mannetjes die zich door een tankgat konden wurmen. De adjudant Touran, een kleine fanatieke Indonesiër met een groene barret leerde me dat de AMX tank een snelheid kon halen van 60 km per uur en een bepantsering had van 10 tot 40 mm. In de opvolgende les leerde ik dat het 88 mm antittank-kanon door 108 mm plaatstaal heen kon. Dat werd niet een heel gezellige les voor de adjudant en ik werd beloond met een extra rondje wacht. Tot vrijdag een uur of vier stond ik de zoveelste laag verf op de AMX te smeren en daarna begon het weekend. Ik heb geen idee hoe groot onze krijgsmacht toen was maar ik neem aan dat het om een veelvoud ging ten opzichte van nu. Waarschijnlijk kon het wel iets minder, maar we waren degelijk beschermd, zowel binnen als buiten het land en we konden het blijkbaar betalen. Onenigheid over de kosten van de krijgsmacht en welke eenheden en materiaal wel of niet nodig waren voor een degelijke defensie waren er, net als nu, volop tussen de politieke partijen en vooral over het deel dat moest zorgen voor de binnenlandse veiligheid werd fel gediscussieerd. Wat dat betreft is de tijd een beetje stil blijven staan. 

 http://books.google.nl/books?id=tOV1ohqtSZ8C&pg=PA182&lpg=PA182&dq=krijgsmacht+1973&source=bl&ots=77_F1TgQAb&sig=b8Ke9ZC63-T0-Si6qkbaeHodIu4&hl=nl#v=onepage&q=krijgsmacht%201973&f=false

Reagan

In 1984 had Ronald Reagan het beste t.v. propaganda spotje uit de geschiedenis en het waarschuwde, zonder het bij naam te noemen, voor de onbekende kracht van Rusland. Een tijdloze waarschuwing. Toch nog een even nadenken voordat er straks helemaal niks meer over is van onze krijgsmacht. Misschien kunnen we ter zijner tijd ‘binnen’ onze grenzen nog wel wat bescherming gebruiken.

http://www.youtube.com/watch?v=NpwdcmjBgNA