De koorddanser gevloerd

Gevaarlijke situaties

Doodse stilte in de piste als de koorddanser zijn rechtervoet op het strak gespannen koord zet. De circusdirecteur is blij met de koorddanser die hij nu in dienst heeft, blij met de spannende momenten die hij het publiek voorschotelt en heel blij met het enthousiasme van dat publiek. De directeur betaalt de koorddanser goed en soms geeft hij hem een beetje extra als het een heel moeilijke truc was, maar dat mag eigenlijk niet.  Voor de middagvoorstelling programmeert hij soms de clowns na de koorddanser, omdat de kinderen de koorddansact vaak te spannend vinden en dan weer een beetje tot rust kunnen komen. ’s Avonds, met een wat volwassener publiek, draait hij het dan om. Omdat de  koorddanser alles zonder net doet en groot succes heeft bij het publiek, leidt dat tot jaloezie bij de collega’s in het circus. “Onverantwoordelijk”, roepen ze dan en schreeuwen om actie van de Circusbond. Dat is de bond die regels opstelt en moet opletten dat ze worden nageleefd en moet controleren of er in het circus geen gevaarlijke situaties ontstaan. De circusdirecteur denkt er geen moment aan de koorddanser aan te spreken op zijn gedrag, want het publiek vindt het prachtig en de risico’s die hij neemt zijn voor zijn eigen rekening.

Koorddansers heb je op elk vlak en het zou een stuk lastiger worden in de wereld als we de koorddansers voortdurend gaan lopen controleren. De kraanmachinist die een lampje moet vervangen boven in zijn kraan, of de schilder die het bovenrandje bijna niet kan bereiken. Er zijn talloze situaties te bedenken waar een koorddanser aan te pas komt en altijd is de inzet van zijn gevaarlijke werk, het resultaat.

Moszcowicz

Nu heeft de rechtelijke macht zijn beste koorddanser op non actief gezet. De circusbond van de rechtelijke macht heet “De Raad van Discipline” en de Deken van advocaten, Germ Kemper, heeft Abraham Moszcowitcz levenslang uit zijn ambt gezet. Best dapper en zo hoort het zou je denken want het zal wel niet helemaal zuivere koffie zijn wat Brammetje allemaal doet. Maar Bram is een koorddanser en neemt risico’s en loopt soms tegen wat tegenstrijdigheden van het leven aan. Bram doet zijn werk op het dunne koord, is nog steeds heel en houdt de amices uit de wind. Iedereen tevreden zou je denken. 

Lastige klusjes

Een Deken staat aan het hoofd van de Nederlandse orde van Advocaten, is te lezen op Wikipedia en daar staat ook bij dat hij voor een bepaalde tijd Deken mag zijn. Extra pijnlijk is dat Moszkowicz zijn levenslange schorsing “te danken” heeft aan één van zijn collega’s. Germ Kemper, diende namelijk zelf de klacht in. Iedereen hield wijselijk zijn mond, maar Germ moest zo nodig de grote jongen uithangen en eenmaal in gang gezet is de trein van het Openbaar Ministerie natuurlijk niet meer te stoppen. Omdat de Deken voor een bepaalde tijd Deken mag zijn komt er dus ook een moment dat Germ geen Deken meer is. Ik zie de presentatie van de nieuwe koorddanser van de Vaderlandse Advocatuur met spanning tegemoet. Dames en heren, ik stel u voor, Germ Kemper en Germ mag dan binnen afzienbare tijd aan zijn eerste client, uit de diepste spelonken van de onderwereld, uit gaan leggen dat hij zijn honorarium graag ziet bijgeschreven via een nette overboeking. Dat wordt leuk. En oh wat zullen ze met weemoed terug denken aan Brammetje die al de lastige klusjes, als volleerd koorddanser, voor de gerespecteerde confrères oploste. Germ mag vast wel een keer naar een gala, met zijn vrouw of vriendin of allebei en ook wat extra sloten op de achterdeur bestellen en Bram gaat vast een beetje werken aan zijn autobiografie. In onderstand tv-fragment komen wat koorddansers elkaar tegen in Monaco. Heel leerzaam.

https://www.youtube.com/watch?v=WJEUl0xcUN4