De meerenners

Je hebt meedenkers maar je hebt ook meerenners en je hebt vooral meerenners in de Tour de France. Oeverloos irritant rennen mensen in konijnen-en worstenpakken, verkleed als Zorro, Spiderman, Klukluk of “gewoon”in hun blote reet, mee met de zwoegende klimmer op de steile hellingen van de Alpen en Pyreneën. Nu verzint die Franse Gendarmerie voor elke situatie wel een reden om je aan de kant te zetten, maar voor meerennende duivels en heel veel bolletjestruien hebben ze een wonderlijk mededogen. Ze zetten om 9 uur het hele dorp op stelten met wegversperringen en blokkeren wegen waar nooit iemand rijdt, op je neus snuiten staat een boete, bij de plaatselijke friterie is voor één dag het vergeelde prijsA4tje zoekgeraakt en ga met niemand in discussie, vooral niet met een diender, maar meerennen op een berg, geen probleem. Dit jaar stond ik halverwege de etappe naar Boulogne sur Mer in een dorp van niks. Een klein heuveltje bracht de lokale bevolking massaal op de been en de lokale diender had de dag van zijn leven. Een uur voor dat de reclamekaravaan maar in de buurt kwam, stond Jean Claude al op zijn post en maakte de kruising, zijn kruising, er niet veiliger op. De jeugd werd op vermanende wijze toegesproken en bij te veel beweging kwamen zijn wapenstok en handboeien plotseling indringend in beeld. Maar meerennen op een berg is geen probleem.

Misschien een ideetje voor onze Franse vrienden, kondig voor de Tour van 2013 aan dat op meerennen met de renners een boete staat van 200 euro en geef in de eerste bergrit voor het oog van de camera’s een paar ingehuurde acteurs een proforma prent en je bent van het probleem af.

Achteraf beboeten mag ook en is geen probleem want hij liep in z’n blote kont, had een bril en een pruik op en was voortdurend in beeld. Van het boetegeld kopen we een dranghek.