EIGEN-TIJDSE TIJD-LOOSHEID

Mijn tijd

Een horloge is naar mijn persoonlijke beleving: uit de tijd. Al jaren draag ik geen horloge meer. Ik leef op mijn gevoel, waarbij ik geheel vertrouw op mijn innerlijke klok. Deze wordt keurig van informatie voorzien door de natuur (stand van de zon) en door signalen die mijn lichaam afgeven, zoals bijvoorbeeld de roep van mijn maag rond etenstijd. Alleen in geval van specifieke tijdsafspraken, kies ik ervoor de klok in de gaten te houden. Steevast houd ik mij voor ogen dat ik altijd mijn beste best doe en dat ik daardoor de dingen niet sneller kan en wil uitvoeren. Ik wil mij niet verliezen in enige tijdsdruk. Voor mij heeft de in mijn nek hijgende exacte tijd dus geen enkele toegevoegde waarde.

Ik ben er zeker van dat mijn tijdsverloop zich flexibel meebeweegt en moeiteloos aanpast aan datgene wat ik van waarde vind om te doen. Mijn ervaring is, dat als je met zorg, aandacht, rust en pret de dingen doet die je wilt doen, er uiteindelijk AL-TIJD (alle tijd) is. Je zult enorme efficiëntie en plezier ervaren als je de dingen bewust doet op 70% in plaats van 100% of 120%. Zo eenvoudig is het.

Al-tijd

De klok, ooit uitgevonden als hulpmiddel om de mens een verfijnde dagstructuur te bieden, lijkt uitgegroeid te zijn tot een stress producerend middel. Het uiterst precieze tijdmeetinstrument is voor velen een onbewuste opgevoerde motor geworden, waarmee we menige race tegen de klok proberen te winnen. Hoe gehaaster je leeft, hoe sneller de tijd voorbij lijkt te vliegen en hoe vaker we onszelf afvragen waar de tijd blijft.
De mens heeft zich steeds meer laten opjagen door de klok. In de loop der tijd zijn wij met zijn allen gaan geloven in de vergissing dat er een beperkte voorraad tijd is. Zo krijgt in de zorg het personeel verzorgingstijd/minuten per cliënt mee om dit zo liefdevolle en dankbare werk uit te voeren. En in vele dienstverlenende sectoren wordt per tijdseenheid gewerkt: uurtje factuurtje.
Het is goed ons vooral te realiseren dat elke gevoelde tijdsdruk een eigen keuze is. Het is een vrije wil om ‘druk’ of ‘gehaast’ te zijn. De huidige tijd nodigt ons daarom juist uit om weloverwogen te kiezen voor kalmte te midden van eventuele drukte en haast. Laten we vanuit zelfverantwoordelijkheid vooral de tijd gaan nemen in plaats van ons de tijd te laten ontnemen. Stap af van het tijd is geld-principe en beloof jezelf nooit meer te zeggen dat je geen tijd hebt.

NU

klokHet fantastische aan dit alles is dat we meer geluk, rust, intensiteit, bezieling en plezier in onze levens zullen kennen als we (in het) NU leven: in de tijd-en eindeloosheid. Gewoon NU, dit moment, een nieuw moment, een nieuwe ervaring. Door de ervaringen in het verleden te laten zijn voor wat ze zijn, kunnen deze minder invloed hebben op hoe wij de momenten in het NU ervaren. Daarnaast is het de kunst om de prachtige, leerzame momenten en kansrijke mogelijkheden in het NU, niet te laten beïnvloeden door toekomstige aspecten. Angsten, onzekerheden, maar ook verwachtingen voor de toekomst begrenzen ons vermogen om NU te leven. Ze beperken ons NU werkelijk ten volste te genieten en gelukkig te zijn.

Dus start vanaf NU met eigen-tijds te leven en te be-leven, want de tijd is Al-TIJD en aan jou. En als iemand mij eens vraagt hoe laat het is, dan antwoord ik volmondig: het is NU!
Wie er anders over denkt is prima, laat maar horen, ik maak graag wat tijd.

www.algoed.nl