Diep gaan

De school gaat uit, alle kinderen rennen. Twee renners rennen naar de ex-renner Boogerd, de vader van één van de twee. Zegt het vriendje van het zoontje van de ex-profwielrenner; U gebruikte toch doping?
Ex-profwielrenner: Uh? Dat viel wel mee hoor.
Zoontje: Pahaaap! Je mag niet liegen!
Ex-prof: Maar iedereen deed het.
Vriendje; Ik heb geleerd dat je nooit naar een ander mag wijzen.
Ex-prof: Dopinggebruik was verboden, maar liegen mocht gewoon hoor.
Zoontje: Pap, je moet wel het goede voorbeeld geven hoor, ik mag toch ook niet liegen?
Ex- prof: Ok, ok, ok, Je hebt gelijk. Ik heb gebruikt.
Vriendje: Maar waarom heeft u al die tijd gelogen?
Ex- prof: Lance gebruikte alles, en ontkende alles.
Vriendje: Hij won ook alles.
Zoontje; Ja pap, maar jij won bijna niets! Heb je alles gebruikt en dan win je bijna nooit  wat! Ik ben helemaal niet trots op jou.
Het schaamrood stond op de kaken, en de Boogerd besluit zijn misstappen te benoemen en berouw te tonen. Maar is dit afdoende als hij zou besluiten om bijvoorbeeld ploegleider te worden, ook met als doel een bijdrage te leveren aan een schonere sport? Ik denk van wel, omdat hij alle valkuilen kent, maar aan de andere kant zou hij vanuit een intens gevoelde schaamte, beter andere keuzes kunnen maken. Hij overdenkt zijn stappen en ontdekt bij zichzelf een nog veel dieper gevoel; een schaamte in overtreffende trap; diep gaan!

Páts, heee en daar hebben we Bats!

Hoe groot is de schaamte van burgemeester Bats? Hij wil zichzelf aanprijzen als adviseur naar gemeentes om beter om te gaan met crisissituaties.Vreemd. De kritiek op hem als zou hij teveel onder een steen leven, onder een glazen stolp zitten en in een reservaat leven, bevestigt hij hiermee onbedoeld. Nu het door Cohen geleide onderzoek gepresenteerd is, heeft Bats besloten af te treden. Ieder ander had na zelfonderzoek het advies uit het onderzoek niet eens afgewacht, maar Bats wel. In onderzoek, verluchtigd met mythologische figuren en ondersteund door metaforen, laat Cohen ondertussen zien in welke wereld hij zelf leeft. Wie denkt hij hiermee te bereiken? Geeft hij hiermee nu aan dat hij zijn reservaat heeft verlaten of maakt hij duidelijk er uiteindelijk toch niets van te snappen? Hebben we nu als onderzoeksresultaat dat we zijn gaan inzien dat zowel Cohen als Bats er niets van willen begrijpen? Ik ben zo vrij om als Meedenker te concluderen dat er niets wezenlijks is onderzocht. De eerste aanstichters van het XXLgeweld zijn zelfs niet eens opgepakt en hebben straffeloos bewust en met voorbedachten rade kunnen aanzetten tot het plegen van ernstige delicten, schenden van privacy en orde verstoring. Er hadden ook doden kunnen vallen, als je het mij vraagt.  En dat in een moderne tijd waarin, zodra je een waxinelichthoudertje naar een passerende gouden koets werpt, of staat te krijsen op de Dam, je zomaar voor maanden de bak in gesmeten kan worden. Nee, dan die instigatoren van het uit de hand gelopen ProjectX; Zij ontvangen zlefs lof, respect en begrip ondersteund door intellectuele en elitair aandoende prietpraat. HEUE!??? Waarom moeten wij dat opgediend krijgen? Alsof we niet allang weten dat het in wezen allemaal doodgewone nette en lieve mensen zijn die zich als beesten gedragen. Vooral achter de pc; Wereldoorlog Twee, is just one mouseklick away. Bizar en als je er goed over nadenkt onacceptabel dat deze mensen zomaar vrijuit gaan.

Ook Cohen leeft in een gesloten wereldje en zou eens goed op de feiten gewezen moeten worden; De uitlokkers moeten worden opgepakt en berecht, 5 jaar is hiervoor de maximum straf, dus. Als er geen juridische mogelijkheden mochten zijn, dan kan Cohen deze helpen creëren of zoeken naar wat binnen het internationaal recht mogelijk is. ‘Vanuit een vreemde mogendheid wordt op een internationaal medium als Facebook de leden ervan opgeroepen om met zoveel mogelijk mensen een land met geweld binnen te vallen.’ Dit klinkt niet bepaald als een avondje illegale bingo. Gemeentes hoeven daarom ook niet geadviseerd te worden over omgang met dreigende crisissituaties en al helemaal niet door Bats.

 

Frits Rijperman