De STR

cel-blogZSM

Toen ik jong was heb ik wel eens in een politiecel gezeten. Dronken. Ik werd vroeg in de ochtend naar huis gestuurd en mijn vriend werd de volgende dag vrijgelaten. ’s Middags moesten we voetballen en het leven ging gewoon weer verder. Het enige dat ik me nog kon herinneren was dat de dienstdoende agenten nauwelijks tot geen aandacht voor me hadden en geen aanstalten maakten vragen van mij te beantwoorden. Hoe handig ook geformuleerd. Het celletje was dicht en bleef dicht.

Onze minister Opstelten heeft vast nooit dronken in een politiecel gezeten en heeft met de hele commissie van deskundigen, die ook allemaal nooit in een politiecel hadden gezeten, een protocol opgesteld om onrusten met oud en nieuw meedogenloos in de kiem te smoren en met een supersnelrecht keihard aan te pakken.

Er bestaat sinds een aantal jaar een zgn. ZSM http://www.om.nl/onderwerpen/zsm/@158586/factsheet-zsm/  en zegt o.a.het volgende;

Het OM werkt aan een snelle afhandeling van veelvoorkomende criminaliteit. Dat is belangrijk als signaal aan daders, slachtoffers en samenleving. Het leidt bovendien tot hogere effectiviteit van de straf, lagere kosten en een groter gevoel van veiligheid bij burgers. Politie, OM, Reclassering, Slachtofferhulp Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming pakken met de ZSM-werkwijze veelvoorkomende criminaliteit Samen op Snelle, Slimme, Selectieve, Simpele en Samenlevingsgerichte wijze aan. ZSM wordt in 2012 een landelijke werkwijze om het proces van beoordelen, straffen en uitvoeren in elkaar te schuiven.

STR

Daar zullen ze van schrikken. Nou het heeft geloof ik niet erg geholpen dit jaar en waarschijnlijk alle volgende jaren ook niet. Als je dronken of stoned ben heb je nou eenmaal tijdelijk, niet alles helemaal op een rijtje en heeft een ZSM of SSR of weet ik wat, helemaal geen zin. Het enige dat echt werkt, ik spreek uit eigen ervaring is een STR oftewel een “Super Traag Recht”. Het werkt heel simpel. Op oudejaarsavond in de cel, twee dagen later je eerste verhoor door de adjudant met een 2e of 3e jaars rechtenstudent als juridische ondersteuning, kunnen die lekker oefenen en weer twee dagen later bepaalt het Openbaar Ministerie dat je naar huis mag. Heb je mooi een dag of vijf vastgezeten en heb je een paar hele gezellige dagen moeten missen. Nieuwjaarsborrel, nieuwjaarswedstrijd van de club, het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen etc. Werkt veel beter geloof me. Serieuze gevallen uitgesloten natuurlijk, maar de Hermandad is prima zelf in staat te beoordelen wat wel en niet in aanmerking komt voor de STR. Simpel toch en…… ik hoef niet alles te weten.