Zo kon het ook

De Tour wacht niet

Het parcours van de honderdste editie van de Tour de France is gepresenteerd en zoals verwacht kwam de Tourdirecteur niet in de problemen. Vragen over Lance werden gewoon niet beantwoord en een massaal protest van de volgzame journalisten bleef zoals verwacht uit. Je wilt er tenslotte wel bij zijn in juli en voor je het weet mag je thuis je stukkies schrijven. De Tour wacht op niemand.

En niemand die zich druk maakte over de afwezigheid van de Raboploeg en ik vroeg me toch even af of er niet al een klein beetje twijfel was gerezen bij de leden van de Raad van Bestuur. Rondrijden in een wit shirt is nou niet de exposure die je zoekt als grote bank terwijl je collega sponsoren er wel allemaal bij zijn. Geen verklaring derhalve over Lancegate van Cofidis, AG2R, en Team Saxobank. Zij hielden het kruit volledig droog. De beroemde cols in deze jubileumeditie zullen zonder het oranje van Rabobank worden geslecht en dat zal niet meevallen in de directiekamers.

De maat is vol.

Bert Bruggink, lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank. Hij had de taak de pers in te lichten over het stoppen van de bank als sponsor van de professionele wielerploeg. Hij zei onder andere het volgende:

“…..Het rapport is ronduit schokkend en heeft heel veel los gemaakt. We zijn geschokt door de vele details waar het rapport mee komt. De wijde verbreidde praktijk in allerlei geledingen van de wielersport en gebaseerd op vele verklaringen onder ede afgegeven door direct betrokkenen. En voor ons maakt dit onderzoeksrapport van USADA de spreekwoordelijke maat meer dan vol. Het is genoeg. We zijn niet meer overtuigd dat de internationale wielerwereld in staat is om eigenstandig te komen tot een schone en eerlijke sport. We hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren….”

Dit had hij natuurlijk ook kunnen zeggen.

 

“Geachte aanwezigen, Het rapport van de USADA heeft ons allen diep geschokt en het heeft de wielersport wederom in een kwaad daglicht gesteld. Echter, het zal voor de Rabobank geen reden zijn zich terug te trekken uit het wielrennen. Wij gaan een investering van zeventien jaar natuurlijk niet zomaar aan de kant schuiven, dat zou geen fraai voorbeeld zijn van verantwoord investeren. In de afgelopen jaren is ook de Rabobankploeg betrokken geweest bij vals spel, maar wij hebben sterk de indruk dat wij op de goede weg zijn met deze fantastische sport. Rabobank zal haar verantwoordelijkheid blijven nemen en de duizenden jonge sporters hun droom niet ontnemen ooit deel uit te maken van één van de beste ploegen van het peloton. Ik kan u daarom met trots meedelen dat wij onze sponsorbijdrage zullen verhogen met 3 miljoen euro. Dit bedrag zullen wij in zijn geheel gebruiken om de jeugd te wijzen op de gevaren van dopinggebruik en wij hopen dat deze actie navolging zal krijgen bij de andere ploegen. Hier wilde ik het voorlopig bij laten….

Ook mooi!