Stand in de mand en de bal is voor Lance

Leuk Spel

Leuk spel, “Stand in de mand”, dat wij vroeger op staat speelden. Ik groeide op in een buurt met veel ruimte en allemaal jonge gezinnen en zomers speelden we Stand in de Mand. Ik ging eigenlijk liever voetballen en probeerde mijn buurtgenoten altijd te overtuigen dat Stand in de Mand het in de toekomst niet zou redden tegen voetballen. Maar er waren te veel meisjes in onze buurt en soms moest je je verlies nemen en gewoon meedoen. Vals spelen was er niet bij.

Even uitleggen

Een speler heeft de bal, de anderen staan er om heen. De speler gooit de bal recht omhoog en roept: “Stand in de mand en de bal is voor Lance”. ledereen loopt hard weg, behalve Lance, die moet de bal pakken. Als hij hem heeft, roept hij: ‘Stand in de mand.’ Dan mag niemand meer van zijn plaats en moet Lance proberen met de bal een van de anderen te raken. Daarvoor mag hij nog wel drie stappen zetten in de richting van degene die hij wil raken. De andere spelers mogen wel bukken om de bal te ontwijken, maar niet van hun plaats komen. Wordt een speler geraakt, dan is die af en mag Lance de bal omhoog gooien en een andere speler kiezen. Wordt een speler niet geraakt, dan wordt deze de nieuwe balwerper.

Nou das makkelijk en in de wielerwereld gaan ze dankzij de briljante actie van Lance Armstrong de komende jaren met z’n allen “Stand in de Mand” spelen. Met in de hoofdrol, natuurlijk Lance zelf, maar ook voormalig WADA voorzitter Dick Pound, natuurlijk Hein Verbruggen, Tour de France baas Prudhomme, de renners Alex Zülle, Jan Ulrich, Joseba Beloki, Alexander Vinokourov, Michel Pollentier alias Peerke, Tyler Hamilton, Ivan Basso, Floyd Landis, Christophe Moreau en Laurent Dufaux. Ook de oudrenners Bernard Hinault, Eddy Merckx, Miguel Indurain, Jan Janssen, Joop Zoetemelk en Pedro Delgado hebben zich al gemeld en er zijn aanvragen van de nazaten van Tom Simpson, Jacques Anquetil, Fausto Coppi, Laurent Fignon, Marco Pantani en VandenBroecke. Omdat “Stand in de Mand” natuurlijk wel leuk moet blijven en er een enorme belangstelling is voor deelname sluit de inschrijving op 1 september.

De organisatie is vanwege het enorme succes van plan om voorlopig van 2013 tot en met 2088 elk jaar in september een groot Stand in de Mand tournooi te houden. De inmiddels opgerichte I.S.I.T.B.F. oftewel  the International Stand In The Basket Federation buigt zich momenteel over de selectiecriteria, waarbij de status “verdacht” vermoedelijk niet voldoende zal blijken. Vanwege de enorme opkomst bij de eerste bijeenkomst van de Federatie is besloten om de volgende vergadering in het Azteken stadion in Mexico City te houden. Happie dr bij. Tussendoor kunnen we dan misschien ook nog wat wielerwedstrijden rijden, de nummer twee vast aanwijzen als winnaar of om het wat eerlijker te houden gewoon rietjes laten trekken tussen de nummers 1 t/m 8. Spannend toch.