De gebruikers

lanceGevallen helden.

Een schaatswedstrijd waarin schaatsers een ingebouwd motortje mogen gebruiken, of een propeller op de rug kunnen aanzetten? De Tour rijden op een fiets met een krachtige ingebouwde batterij? Schaakkampioen worden met behulp van de beste schaakcomputers? Als de regels dat toelaten en iedereen dit kan doen, zal niemand daar moeite mee hebben. Het publiek zal wegblijven, dat dan weer wel. Lastig wordt het als het volgens de regels niet mag, maar dat er toch iemand stiekem hulpmiddelen gebruikt. Nog lastiger is het als er niet streng genoeg wordt gecontroleerd, of als de controleur meewerkt. Als je serieuze topsport wil bedrijven en een eerlijke wedstrijd eist, kun je beter op dat moment direct stoppen.

 

Wie is verantwoordelijk?

Lance maakte gebruik van verboden hulpmiddelen, wist heel goed dat dit een vereiste is om überhaupt mee te kunnen doen en werd niet goed gecontroleerd. Wat hij zegt is dat hij zelf geen verantwoordelijkheid draagt, maar de controlerende instantie. Het is een zielig verhaal, waarbij de gevallen held zelf ook een traantje wegpinkt en niet de volle schuld op zich neemt. Als een schoolkind wijst hij naar de ander. Die wijst weer naar degene die het gebruik in de openbaarheid bracht zoals die tweede garnituur ploegmaat en alle journalisten. Hoe moeilijk is het om te erkennen dat je zelf en niemand anders dan jijzelf je werk niet goed hebt uitgevoerd? Het is nog steeds zo dat je zelf de verantwoordelijkheid draagt voor je keuzes, dus ook om bijtijds aan te geven dat je voor een onmogelijke opgave staat; Die berg in een dergelijk tempo beklimmen zonder dope, kan helemaal niet. Controleren op doping ook niet. Een serieus journalistiek verslag is niet mogelijk van een schijnvertoning. Te weinig hebben we deze geluiden gehoord. Als kijker heb ik allang mijn conclusie getrokken; Wat is dit? Daar kijk ik niet meer naar!

 

Een simpele oplossing.

Allemaal per direct stoppen. JA, je leest het goed; de Tour helemaal opdoeken. Wie een meerdaagse wedstrijd wil houden op de fiets, vooral blijven doen hoor en verkoop de tv rechten, de naam en alles aan Cirque de Soleil. Laat alles maar toe, controleer nergens op en wie ernaar wil kijken, schakelt over naar SBS6. Een mooie gelegenheid voor Mart Smeets om eens te stoppen. Het grote winstpunt is dat de kijker, sport- of showliefhebber in ieder geval goed weet waarnaar hij kijkt en zich niet belazerd voelt door fakehelden of waarheidverkwanselende journalisten. Even los van al het dopinggebruik heb ik me vaak afgevraagd, hoe het voor een verslaggever is om een wedstrijd te verslaan waarvan de winnaar de ritzege koopt van zijn medevluchter. We hebben het vaak gezien en gehoord zoals dat dan minimaal 1 keer per Tour verloopt; “Even kletsen een knikje en ja hooro de één knijpt in de remmen, de ander wint. De één het geel de ander de ritzege.’ Is dit dan serieuze topsport? Ik zit ik dan al een paar uur te kijken naar een etappe en bij de streep zie je dit! Heu? En Mart steekt helemaal niet de microfoon in de poepert van de wielrenner in kwestie en ook vertrekt hij niet naar huis. Hij kijkt wel uit, anders eindigt hij ergens als verslaggever van biljartwedstrijden in Sintmaartensvlotbruggerbroek.

 

Ook gebruiker.

Nee hoor, ik geloof het verder wel. Lance toont zich als een vervelend schooljochie en is absoluut niet mijn held, nooit geweest ook. De trompettist Chet Baker was echter wel een held voor mij. En nu zit ik te denken aan de middelen die hij gebruikte. Verdorie was het maar zo simpel. Maakte het wat uit dat ik wist dat hij grootverbruiker was? Zijn drummer John Engels verklaarde op een vraag over de verslaving van Chet; Nee, hij gebruikte niets, hij was clean en ik heb nooit wat gezien…… Tjonge. Maakt het voor een echte fan iets uit dat er aan al die prestaties middelen te pas zijn gekomen en geldt dat ook voor Lance? Als ik de cd Chet in Tokyo opzet en betoverd word door de klanken, de subtiele jazz en de verrassende improvisaties is dat dan vergelijkbaar met een Lancefan die de overwinningen terugziet op dvd van zijn held? Stel, beide helden zijn definitief van hun voetstuk gevallen, zullen we dan ook maar alle dvd’s, cd’s, boeken en bewaarde artikelen in de open haard donderen? Het is immers allemaal nep! Ik geloof dat ik daar dan toch nog even over moet nadenken, liefst onder het genot van Chets vertolking van; It could happen to you. (met voor beiden de toepasselijke zin… don’t count stars or you might stumble. Someone drops a sigh and down you tumble…Chet viel ook;.. uit het raam)http://www.youtube.com/watch?v=IaUctZ9jdb0

Frits Rijperman