Detailisten 2012

Dames Holland 8

De 8 zonder stuurman.

Ondernemers worden nauwelijks meer vertegenwoordigd in Nederland en waarschijnlijk Europa. De branche lijkt, met de Kamer van Koophandel, MKB, Platform Detailhandel, Hoofdbedrijfschap Detailhandel en tal van andere retail gerelateerde organisaties, goed vertegenwoordigd, maar schijn bedriegt.

Het is als de Holland 8 met stuurman, maar dan zonder de stuurman want die is in deze boot niet nodig, iedereen peddelt namenlijk dezelfde kant op en ook nog eens in het zelfde tempo. De hier boven genoemde organisaties hebben zich allemaal keurig vertegenwoordigd in, wat we voor het gemak maar noemen, de “detailhandelboot”. Het rare alleen is dat het bemanningslid waar het om zou moeten gaan, de detaillist zelf, niet aan boord is. Jammer maar wel te verklaren. De detaillist weet zich nl. zelden correct te gedragen, hij schommelt, spettert, steekt zijn spaan in het water en roeit uit de maat. Hij is ondernemer, neemt risico’s, werkt te hard en te lang en heeft te weinig vakantie.

Een mooi plan.

Neem b.v. eens een nieuw te bouwen winkelcentrum. Er wordt een mooi plan gemaakt door K.v.K., Hoofdbedrijfschap, Wethouder, MKB en Projectbureau en dan moet je in eerste instantie die winkelier er natuurlijk helemaal niet bij hebben. Eerst bepalen we zelf wel de huurprijs, openingstijden, koopzondagen, brancheverdeling, bestemmingsheffingen, precario, aantal parkeerplaatsen, kleur van de pui etc. Allemaal zaken waar de detaillist helemaal geen verstand van heeft en zich ook niet mee moet bemoeien. Nee, gestudeerde mensen zitten niet te wachten op een kritische winkelier, die kunnen we altijd later inlichten als de Megasuper er een paar metertjes bij krijgt, de huurprijs met het wettelijk toegestane deel wordt verhoogd, er toch helaas wat te weinig parkeerplaatsen bleken, de “gezamelijke” acties wat mislukt zijn, het toch ’s avonds iets minder veilig blijkt en uiteindelijk het hele centrum wordt verkocht als het groot onderhoud aanstaande is.

Nieuwe politiek

Misschien wordt het toch eens tijd voor een leuke nieuwe politieke beweging. Detaillisten 2012 of zo. Het verkiezingsprogramma zou simpel kunnen zijn, de detaillist is nergens voor en nergens tegen, gaat zoals altijd voor het beste resultaat, is aardig voor mensen,  is gewend niet op een uurtje meer of minder te kijken, past op de winkel en de klant is koning. Links of rechts zijn ons allemaal even lief want, maak van de rechte lijn van de politiek maar eens een circel en rechts en links zitten plots heel dicht bij elkaar. We willen ze allemaal als klant.

Het is natuurlijk maar een beetje gepraat in de ruimte, maar spektakel zou het worden op het Binnenhof en oh wat zou het een feest zijn, verantwoordelijk te zijn voor het opheffen van Kamers van Koophandel, MKB, Hoofdbedrijfsschappen, etc. Allemaal overbodige clubs, want zeg nu zelf, zo goed gaat het allemaal niet. Voortdurend achter de feiten aanrennend organiseren ze op onze kosten het ene na het andere nutteloze symposium, waarbij het slotapplaus klinkt zoals in Noord-Korea en het Roemenië van 1985.

Rustig meepeddelen

Jarenlang kunnen combinaties van projectbureaus, vastgoedbedrijven, wethouders, banken, bouwbedrijven, K.v.K.’s etc. ongestoord hun gang gaan om steeds weer nieuwe kansloze winkelcentra en meubelboulevards te ontwikkelen. Allemaal “ons soort mensen”, door niemand gecontroleerd en allemaal rustig peddelend in dezelfde boot. Als je het ziet ga je steeds meer bootjes herkennen. De TV-Boot, de OM-Boot, de NGO-boot etc. en het is goed toeven in de juiste boot, waarbij je soms zelf niet eens hoeft mee te werken om vooruit te komen, waar rustig blijven zitten en niet te veel schommelen vaak al een heel goed resultaat geeft.  De bonus aan het eind is door iedereen geaccordeerd, en vroeg of laat ben jij ook een keer aan de beurt misschien. Niet te veel water maken dus.