Door op in Algemeen, Detailhandel/Retail, Meedenkers.

30 km bordDrachtig

Tumult in het Kabinet tussen Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen(VVD) en Minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren(D66) over het nieuwe wetsontwerp voor de beschermde woonwijkjes. In dit wetsontwerp, in de volksmond “de Wet Drachtig” genoemd, wordt voorgesteld om, met ingang van 2019, in de dertigkilometer wijken de snelheid voor de pakketdiensten te verhogen van 30 naar 80 kilometer. Logistiek Nederland is blij met de maatregel maar Minister van Nieuwenhuizen vindt het ronduit belachelijk om de wijken waar de maximumsnelheid 30 is, bloot te stellen aan ‘de cowboys van de pakketdiensten’. Minister Ollongren is het daar niet mee eens en noemt de vrijheid en het recht om op tijd je pakketje in huis te krijgen zelfs een grondrecht. Minister Wiebes van Milieu heeft zich nog niet in de discussie gemengd en ook Minister Sander Dekker van Veiligheid houdt voorlopig de kaarten op zak. Het voorstel van Jesse Klaver om invoering van de maatregel over te laten aan de Gemeentes kan de steun vinden van de meeste oppositiepartijen. De proef in de Laauwikstraat en Vossenpelssestraat in Nijmegen mag een succes worden genoemd volgens de bewoners. Afgezien van een paar kleine incidenten met beginnende fietsertjes viel het aantal slachtoffers binnen de, in 2017 vastgestelde, Wet Slachtoffernorm Beschermde Woonwijkjes, de WSBW. Ouders met kleine kinderen zijn niet allemaal blij met de maatregel maar velen moesten ook constateren dat de pakketten die voor 12 uur ’s avonds besteld werden, voor het overgrootste deel de volgende dag op tijd werden afgeleverd. Het aanvullende voorstel van Minister Ollengren om alle verkeersdrempels in de wijken te vervangen door zgn. F1-asfalt kan nog niet op een meerderheid rekenen, maar als het in de nabije toekomst de gewoonte wordt dat pakketten nog dezelfde dag zullen worden geleverd, zal opnieuw naar dit voorstel worden gekeken.

Facebook Twitter Email

2 Responses to “Het nieuwe winkelen deel 8”

 1. Kees van Zutphen

  Wordt veiligheid nu ingeruild tegen een pakketje op tijd binnen hebben?
  Ik heb sinds 1977 mijn groot rijbewijs. Gemiddeld rij ik persoonlijk een kleine 10.000
  km per jaar. Mijn rijervaring is opgebouwd in Europa met caravan Spanje, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Noorwegen. In Noorwegen alle rust zonder gedonder en nooit een middelvinger gehad!
  Schotland, Engeland wel goed opletten maar het is goed te doen.
  1 van de doelgroepen die vaak de regels niet altijd even nauw nemen zijn mondiaal de koeriers. Zonder nu meteen te generaliseren, lijkt het mij niet verstandig deze doelgroep nog meer uit te dagen.
  Excuus ik ben natuurlijk ook geen minister, die belangen af kan wegen.
  Ik maak mij wel zorgen als opa voor alle kleinkinderen met dit soort onbegrijpelijke discussie onzin.

  Kees een bezorgde opa

 2. Bram

  Satire Kees, maar we zijn het eens. Heb ook een paar kleinkinderen. Dank voor je reactie. Daar zijn de meedenkers voor.