De grote Johan en Louis Show

naamloosimagesCAS8AMV1

 

Johan; “Jij bent gek”

Louis; “Ah joh je bent zelluf gek”

Er zijn tijden geweest dat ik rennend over het schoolplein mijn vriendjes op deze wijze met elkaar hoorde converseren. Dat hoorde erbij en ik heb daar natuurlijk ook mijn steentje aan bijgedragen. Soms zongen we elkaar ziekmakende liedjes toe. Klappen vielen er ook. Een openlijke stoeipartij tot gevolg en het hele schoolplein stond er dan omheen te joelen. Tot de bovenmeester ertussen kwam en als straf ‘mocht’ je naar binnen. Tijdens de pauze erna begon het circus weer opnieuw. Van de middelbare school herinner ik me nog een enkel incident in de brugklas, maar het ‘publiek’ bleef weg. Je werd zelfs een beetje meewarig aangekeken door, u raadt het al, de meisjes.

Nu Johan Derksen en Louis van Gaal elkaar verbaal om de oren slaan, zal het publiek weer smullen, zullen de verkoopcijfers van VI weer eens flink stijgen en zullen de media massaal toehappen. Een gemiddelde brugklasser is wijzer, volgens mij.

Derksen vindt dus dat spelers van Oranje door van Gaal monddood gemaakt worden. Punt één vind ik dat Louis daar echt niet de enige in is, en daarnaast ben ik van mening dat journalisten het beste helemaal kunnen stoppen om spelers iets te vragen. Je constateert dat ze niets mogen zeggen en zich sowieso geen raad weten met de gestelde vragen. Er komt niets zinnigs uit en evengoed probeert een massa interessantdoenerige ijdeltuiten tegen beter weten in, of er nog iets uitkomt. Nee. De kijker kan met het geluid uit voorspellen dat er een lesje opgedreund wordt, maar blijft toch kijken omdat de tweede helft begint. In deze permafrost doet Derksen een poging om de boel eens even flink op te stoken door vol op het orgel Louis van Gaal voor van alles uit te maken, en ja hoor……er wordt gereageerd. Louis vindt hem namelijk ook een enorme zak hooi. Allerlei ongedierte komt langs. De anatomie van boerderijdieren en de inwoners van gesloten instellingen worden erbij gehaald. Deze lagere schooljongens besmeuren elkaar met ladingen stront. En inwoners van Mongolië doen ook mee. We weten nu ook weer wat ‘de totale mens’ precies inhoudt, dat wel.

Frits Rijperman